Okolo přehrady Olešná vznikla nová stezka. Je rájem pro sportovce i výletníky

10. duben 2018
Česko – země neznámá

Ať už se rádi proháníte na kolečkách anebo dáváte raději přednost pěší chůzi, máme pro vás pozvání na jedno příjemné rekreační místo. Můžete si tam zasportovat nebo se jen tak pokochat odrazem Lysé hory ve vodní hladině. Řeč je o vodní nádrži Olešná u Frýdku-Místku, kde se nachází jedna z nejhezčích okružních tras pro in-linové bruslaře.

Dokonale hladký povrch, žádná dramatická stoupání či klesání, překrásná scenérie Beskyd a průzračná vodní hladina. To vše dělá z okružní stezky kolem přehrady Olešná u Frýdku-Místku dokonalé místo pro volný čas.

Přehrada vznikala mezi lety 1960 a 1964 na potoku Olešná. Důvodem byl nedostatek vody pro vzmáhající se průmysl na Ostravsku. Vítkovické železárny se měly koncem 50. let rozšiřovat. K výstavbě nových vysokých pecí sice nakonec nedošlo, ale přehrada byla postavena s tím, že bude sloužit jako ochrana před povodněmi a jako místo pro rekreaci. A tím se také hned stala. Frýdecko-Místečtí si ji oblíbili jako místo ke koupání, k rybaření i k procházkám.

Přehrada není velká a všechny vždy lákalo obejít ji celou dokola. Museli se ale připravit na různé povrchy, od asfaltu, přes luční trávu po blátivé chodníčky. Se vzrůstající oblibou cyklistiky a in-line bruslení proto vyvstala otázka, jestli by ji nešlo celou obkroužit vhodnou asfaltovou stezkou. A to se také nakonec podařilo. První část byla dokončena už v roce 2008, druhá o dva roky později.

Čtyři a půl kilometru po nenáročném, hladkém povrchu zvládnou i sportovní začátečníci. Ale stezku kolem Olešné často využívají ke svému tréninku také profesionální sportovci. Borci mohou poměřit své síly třeba ve 24 hodinovém in-line maratonu, který se zde každý rok koná v červnu.

Pro bruslaře začátečníky může být zdolání tohoto mostu trochu obtížné. Po chvíli už jej ale hravě zdolají

Ale i když zrovna neholdujete bruslení nebo cyklistice, může vás trasa zlákat k příjemné procházce. Na stezce jsou rozmístěny lavičky k odpočinku a cestou potkáte i několik příjemných hospůdek. Rodiče s dětmi uvítají moderní a rozsáhlé dětské hřiště nebo krytý nebo letní aquapark.

A konec konců i koupání v samotné přehradě se blýská na lepší časy. Dlouhou dobu se nedoporučovalo kvůli výskytům bakterií a sinic. Po vybagrování jejího dna a opětovném napuštění se ale situace lepší. A tak čas strávený u přehrady můžete využít nejen ke sportování, ale také k blahodárnému osvěžení v parných dnech.

Spustit audio