Onen Svět patří přírodě. V rezervaci se daří rašeliništím a druhově pestrému lesu

8. srpen 2016
Česko – země neznámá

Některá místa se jmenují opravdu zvláštně a z některých jmen běhá až mráz po zádech. Na Šumavě na Klatovsku najdeme například osadu a zároveň stejnojmennou přírodní rezervaci Onen Svět. Chráněná jsou tady hlavně rašeliniště a unikátní skladba rostlin.

Proč se vlastně malá víska na Klatovsku jmenuje Onen Svět? Původně se prý jmenovala jen Svět. Podle některých pramenů tu byla sklářská osada už hodně dávno a několik kilometrů od ní nebylo prakticky nic. Jen pusté bažiny a neprůchodná rašeliniště. Odtud ten název.

Kromě sklářské výroby byla zdejší oblast známá také rašelinou, která se nějakou dobu těžila ve velkém a dost radikálním způsobem. Těžba ustala až v šedesátých letech minulého století. Od té doby si území dnešní přírodní rezervace znovu bere zpátky příroda. A jde jí to skvěle. Začala tu vznikat nová rašeliniště i spontánní, druhově pestrý les.

Přírodní rezervace Onen Svět byla Správou Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava vyhlášena teprve v roce 2004. Byla to správná cesta, protože na zdejší území si už brousily zuby zemědělské společnosti.

Olše stojící na chůdách

S pomocí člověka tu vznikl les s pralesními prvky. Lokalitě dominuje například bříza bělokorá, olše lepkavá, ale najdete tu také jasan ztepilý, vrbu jívu nebo borovici lesní a další.

Vládne tu příroda

I krajina se zde každých pár metrů mění před očima. Chvíli silně podmáčená místa se stojatou i protékající vodou, chvíli louky, pak zase olše stojící na štaflích. Většina kořenů úrovňových olší totiž vystupuje nad terén a vytváří takzvané chůdové kořeny.

Přírodní rezervaci Onen Svět najdete mezi obcemi Čachrov a Onen Svět. K rezervaci dosud nevede žádná turistická trasa, samotné území označují jen červené pruhy. Dva před začátkem rezervace, jeden, když ji opouštíte. Pokud sem vyrazíte, uvidíte, jak si příroda dokáže poradit i s tak hrubou činností, jako je těžba rašeliny.

autor: Pavel Halla
Spustit audio