Opavu od dob pravěku až po 20. století vám představí expozice Cesta města

1. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Cesta města je název stálé expozice, která se věnuje bohaté historii Opavy ve Slezsku. Představuje ji v průběhu dlouhých staletí - od nejstarších pravěkých archeologických nálezů až po současnost. Vidět ji můžete v prostorách historické budovy někdejší významné opavské banky, dnes Obecního domu.

V chronologické posloupnosti si návštěvníci mohou prohlédnout nejstarší nálezy datované až dvacet tisíc let před naším letopočtem, stejně jako pradávný evropský unikát v podobě meteoritu. Dějiny středověku pak reprezentuje například zachovaný opavský popravčí meč, boty ze 13. století, gotické poháry, pečeti nebo tufitové klenební žebro.

Milovníci barokního umění si užijí prohlídku dřevěných polychromovaných plastik čtyř evangelistů z poloviny 18. století od významného opavského sochaře Jana Jiřího Lehnera a množstvím dalších uměleckých předmětů. Ojedinělou interaktivní atrakcí expozice je plastový trojrozměrný model města z let 1750 až 1800.

V rámci expozice mohou zájemci také zhlédnout animovaný film Obživlá Opava, který přibližuje nejdůležitější fakta opavských dějin a slibuje zážitek pro laické i odborné oko a možnost vcítění se do minulosti někdejší metropole českého Slezska.

Výstavu můžete vidět v prostorách historické budovy někdejší významné opavské banky, dnes Obecního domu

Cesta města zaujímá plochu 500 metrů čtverečních. Moderně pojatý výstavní prostor najdou návštěvníci v prvním patře Obecního domu. Samotná budova je cennou architektonickou památkou v centru města. Dostavěna byla v roce 1918 a po dlouhá léta sloužila jako banka. Svědčí o tom do dnešních dnů dochovaná trezorová místnost, do které vedou původní opancéřované dveře. V takzvané Klenotnici města jsou prezentovány především významné solitéry z dějin Opavy.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.