Opuštěný Solvayův lom si příroda pomalu bere zpátky. Je teď místem vzácných druhů

5. červenec 2017
Česko – země neznámá

Na Ještědském hřbetu na severu Čech přibyl nový turistický cíl. Je jím bývalý lom na vápenec, který se kdysi těžil na výrobu sody. Solvayův lom si od té doby příroda téměř vzala zpět, díky čemuž v něm vzniklo přírodně hodnotné společenstvo. Nechybí orchideje a také netopýři navečer vylétající z úkrytů v jeskyních.

Zvídaví turisté a místní znalci už nejspíš zaznamenali, že se nad Křižanským nádražím na cestě vedoucí ke Kapli sv. Kryštofa nedávno objevila odbočka k Solvayovu lomu. Lomu, který na dlouhá léta upadl v zapomnění. Nyní je místo díky péči Českého svazu ochránců přírody a podpoře programu NET4GAS Blíž přírodě zpřístupněné pro veřejnost.

Kdo se cestou vydá, bude mít možnost nahlédnout do historie a zároveň poznat současnou přírodní a geologickou hodnotu magického místa. Odměnou za vyšlápnutý kopec nad Solvayovým lomem je krásný výhled do krajiny.

V Solvayově lomu člověk zasadil přírodě na počátku 19. století nelítostnou ránu. Na druhou stranu se ukázala síla přírody, která si místo po 100 letech od ukončení těžby dokázala vzít zpět a místo oživit zajímavým společenstvím rostlin a živočichů. Postupně zde vznikl druhově pestrý les střídaný světlinami s mělkou vápencovou půdou, které jsou domovem pro mnohé rostliny. Nejvzácnější je lesní orchidej kruštík tmavočervený a hořeček brvitý, zajímavé jsou také bíle kvetoucí pásy lýkovce jedovatého.

Solvayův lom si oblíbila i řada živočichů. Především různé druhy denních a nočních motýlů a také netopýři, kteří přilétají zimovat do zdejších jeskyní. Jsou pro ně oblíbeným místem pro swarming, což představuje rojení, při kterém se samci zdržují na takzvaných sociálních stanovištích, která bývají u vstupů do jeskyní. Tam čekají na samice, aby se mohli pářit. Je to vlastně taková netopýří diskotéka.

Vrch nad lomem nabízí kouzelnou vyhlídku

Solvayův třípatrový lom je nejrozlehlejším lomem v Ještědském pohoří. Nachází se v něm tři krasové jeskyně, z nichž největší je Loupežnická jeskyně. Nečekejte ale žádné rozlehlé prostory. Jeskyně má délku jen kolem 20 dvaceti metrů, vchod je zamřížovaný, ale s baterkou uvidíte až téměř na konec. Podle výletů netopýrů z podzemí tu nejspíš budou další podzemní prostory.

Panorama z vyhlídky Solvayův lom

Kdo se vydá 300 metrů lesem do prudkého kopce nad Solvayův lom, tomu nahoře patrně spadne čelist. I když to tak zprvu vůbec nevypadá, turistům se otevře nádherná vyhlídka. Jsou z ní vidět různé vrcholy v Podještědí a na Českolipsku až do vzdálenosti 50 kilometrů.

Uprostřed výhledu se tyčí vrchol Ralsko, na kterém poznáte i zříceninu hradu. Vlevo od něj v pozadí se tyčí Malý a Velký Bezděz, v popředí spatříte Široký kámen a Děvín. Vpravo od Ralska pak kopec Tlustec a úplně napravo panorama Lužických hor. Vyhlídku doplňuje odpočinkové místo a informační tabule s historií lomu a popisem výhledu na jednotlivé vrcholy.

Spustit audio