Originální a ryze ostravská. Multifunkční aula Gong vznikla z plynojemu

6. listopad 2015
Česko – země neznámá

Dolní oblast Vítkovice je v současné době jedním z největších turistických lákadel Moravskoslezského kraje. Přímo uprostřed Ostravy se rozkládá rozsáhlý průmyslový areál, který prochází nebývalými změnami. Dokonce se tam chodí za kulturou do multifunkční auly Gong, která bývala obří plynojem.

Monumentální stavba bývalého plynojemu pochází z roku 1924, kdy byla vybudována jako jedna ze součástí rozsáhlého a členitého komplexu Vítkovických železáren. Po dlouhá desetiletí plynojem sloužil k uchovávání 50 tisíc metrů krychlových plynu. A to až do roku 1998, kdy skončily i další výrobní provozy.

O čtyři roky později byla Dolní oblast Vítkovice, konkrétně důl Hlubina, vysoké pece a koksovna Vítkovických železáren, vyhlášena Národní kulturní památkou. Jedná se o unikátní soubor industriální architektury, kde na sebe bezprostředně navazují tři celky – černouhelný důl, koksovna a vysoké pece.

Transformace průmyslového areálu

V několika posledních letech prochází rozsáhlý průmyslový areál velkou proměnou. Nově slouží k edukativním a kulturně-společenským aktivitám a je přístupný veřejnosti. Mezi nejvyhledávanější atrakce patří Vysoká pec č. 1, budova VI. energetické ústředny s Malým světem techniky, nově přibyl i Velký svět techniky. A obdiv sklízí i multifunkční aula Gong.

Interiér při montáži plynojemu, rok 1923

V roce 2011 se na základě projektu architekta Josefa Pleskota podařilo vyzdvihnout takzvaný zvon vyprázdněného plynojemu o 1 492 centimetrů výš. Stavba, která má v průměru zhruba 70 metrů, díky tomu povyrostla a nově nabídla luxusně velké prostory. Do mohutné železné konstrukce se vyříznuly dva velké otvory, aby se do objektu dostalo denní světlo.

Celý vnitřek auly byl do plynojemu nově vestavěn. Ve čtyřech podlažích tak návštěvníci najdou mimo jiné městskou galerii Plato, restauraci, kavárnu a sály, které slouží nejrůznějším uměleckým, společenským a vzdělávacím příležitostem. Do Velkého sálu se vejde až 1 500 lidí, kteří si mohou díky prosklené části za jevištěm užívat výhled na Vysokou pec č. 1.

Multifunkční aula Gong se otevřela 1. května 2012 a získala od té doby už řadu ocenění. Titul Stavba roku 2013 jí byl udělen za vytvoření ojedinělého kulturního centra v bývalé průmyslové zóně se zřetelem k citlivému propojení původní a nové konstrukce.

autor: čan
Spustit audio