Ostrý Kámen na Svitavsku provází řada pověstí. Třeba o utopeném klášteře

10. listopad 2016
Česko – země neznámá

Nedaleko Svitav v katastru obce Ostrý Kámen leží Svatá trojice, oblíbený cíl výletníků, cyklistů a v zimě běžkařů. Málokdo z nich ale ví, co všechno se v okolí sochy, která toto místo pojmenovala, nachází. A ještě méně z nich zajde do nedalekého lesa, který ukrývá mnohá tajemství.

Obec Ostrý Kámen leží jen čtyři kilometry od Svitav a má zajímavou polohu, prochází jím totiž hranice Čech a Moravy a je od něj vidět na rozvodí dvou moří. Jednou z nejstarších památek v obci je kaple sv. Cyrila a Metoděje z 18. století, což je na Svitavsku rarita.

Za zmínku stojí také samotný název obce. Ostrý Kámen mohl být místem dávných pohanských rituálů, dokonce se mluví o obětech bohům. Jaké byly, se dnes už nedozvíme. Každopádně kaplička ve středu obce zasvěcená slovanským věrozvěstům napovídá, že se tu Cyril s Metodějem s největší pravděpodobností na svých cestách zastavili a asi tu měli s ‚ostrým kamenem’ dost práce.

Socha Nejsvětější Trojice

Asi 1,5 kilometru od centra obce leží oblíbené výletní místo nazvané podle pískovcové sochy z roku 1823 - Svatá Trojice. Je od ní hezký výhled do kraje, kde se můžete posadit, pokud třeba putujete po místní naučné stezce. Po zelené turistické značce se odsud dá dostat přes Javornický hřeben až do obce Kukle.

Soustava rybníků uprostřed lesa pamatuje také dávné časy

Výletníci ale většinou minou místo, kde zřejmě v dávných dobách stál klášter, který se podle pověsti propadl do bažin. Jeho poloha se odhaduje v dnešních lesích, přibližně půl kilometru od Svaté Trojice, kde se nachází i studna s průzračně čistou vodou.

Na nedalekém nejvyvýšenějším místě údajně býval ještě hrad, o kterém koluje ještě více legend a pověstí. Existence obou staveb pravděpodobně souvisela s obchodní Trstenickou stezkou, kterou měl hrad někdy v době okolo 13. století chránit. Klášter následně poskytoval zázemí projíždějícím kupcům.

V lesích není v každém případě zvlášť složité narazit na pozůstatek někdejší soustavy rybníků. Je na ně krásný pohled zvláště na jaře a v létě, kdy jsou obsypané bílými květy leknínů.

autor: RUS
Spustit audio