Osvěžení u Mariánských Lázní. Myší pramen nabízí kolemjdoucím lahodnou minerálku

1. listopad 2017
Česko – země neznámá

Kolem Mariánských Lázní v západních Čechách vyvěrají ze země desítky léčivých minerálních pramenů. Některé jsou využívány k lázeňským procedurám, většina jich ale volně pramení v lesích kolem města a v blízkém okolí. A některé mají zajímavé zvířecí názvy. Oblíbený je mezi lidmi například Myší pramen.

Cestou od Mariánských Lázní směrem na obec Valy mineme několik dalších pramenů pojmenovaných po zvířatech: Medvědí, Vlčí nebo Koňský. A proč mají právě tyto názvy? Například u Koňského pramene se traduje, že tu kdysi v rozmáčené půdě zapadl celý koňský povoz.

Na nešťastný konec nebohého zvířete odkazuje i vznik názvu Myšího pramene. Minerální voda se tady tradičně jímá do starého vydlabaného kmene stromu. A pokud v něm hladina vody klesla příliš hluboko, neměla myška šanci z vodní pasti uniknout.

A jak to bylo s Medvědím a Vlčím pramenem? Možná podobně. Teď se ale zaměříme na Myší pramen. Před pár lety se jeho okolí dočkalo úprav. Původní dutý kmen dostal i odtokový žlábek. Nad studánkou je pěkná dřevěná stříška, která vodu chrání před padajícím listím a jehličím. U pramene najdete i pohodlné zastřešené posezení.

Minerálka jak má být

Na klidné vodní hladině se čas od času objeví bublinky plynů. Voda má vysoký obsah trojmocného železa a manganu. To poznáte i podle oranžovou barvou pokrytého dna a potůčku, který ze studánky teče dál do lesa.

Průzračná voda i díky stříšce

Studánka většinou ani nezamrzá. Je to doklad toho, že hluboko pod ní stále ještě doznívá dávná tektonická činnost. Myší pramen mají lidé rádi. Nejenže kolem něj není žádný nepořádek, ale i hrnečky k napití jsou stále na svém místě. Navíc jemně perlivá voda z Myšího pramene chutná opravdu skvěle.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.