Ovčí vrch navštěvují turisté i nastávající manželé. Dříve byl svědkem kruté bitvy

16. únor 2018
Česko – země neznámá

Ovčí vrch patří k dominantním kopcům Tachovska v západních Čechách. Od 17. století zdobí jeho vrchol barokní kaple kruhového půdorysu a od roku 1936 žulová mohyla připomínající místní vzpouru sedláků. Kopec samotný vám nabídne hezký výhled na okolní krajinu.

Své jméno obdržel Ovčí vrch zřejmě po panském ovčínu, který u jeho paty kdysi stával. Kopec spásali ovce a býval odtud úžasný výhled. Třeba na protější kopec, kde trůní hrad Švamberk.

Ovčí vrch sehrál velkou roli při vzpouře poddaných nedalekých Bezdružic pro tehdejší vrchnosti. Do dějin událost z roku 1686 vešla jako bitva na Ovčím vrchu. Po vydrancování zámku, který náležel majiteli panství Kryštofu z Heissensteinu, se údajně sedláci uchýlili právě na Ovčí vrch, kde se opevnili.

Vzbouřenců prý bylo na 500. Podle pověsti se na střetnutí s vojskem sedláci připravovali a vyrobili si děla z třešňových kmenů stažených železnými obručemi. Po domácku vyrobené zbraně je ale hned při prvním použití zradily.

Proti sedlákům zaútočily 6. května 1680 vojska Harantových kyrysníků vedené princem z Holštejnu. Jejich útok prý zahájila večerní dělová střelba z protějšího hradu Švamberk, po níž zůstalo na Ovčím vrchu ležet na 70 mrtvých a raněných sedláků.

Barokní kaple jako symbol odpuštění

Majitelka panství Marie Františka z Heissensteinu nechala na bojišti v následujícím roce vystavět kapli Smrtelných úzkostí Kristových. Kapli spravovala nadace, ze které se financovala také každoroční zádušní mše za mrtvé sedláky.

I v zimě sem rádi chodí lidé

Kaple byla za panovníka Josefa II. roku 1787 uzavřena. Znovuotevření se dočkala až v roce 1930. O šest let později ještě na vrchu přibyla žulová mohyla na památku potlačené vzpoury.

Dnes je Ovčí vrch součástí naučné stezky. Do daleka viditelná válcová kaple připomínající svým tvarem rotundu nestojí na vrcholu kopce, ale na planině pod hlavním vrcholem ve výšce 654 metrů nad mořem. Vrchol Ovčího vrchu je ještě o 50 metrů výš.

Dnes kopec vyhledávají kromě milovníků přírody také zamilované páry. Svatba v kapli má s okolní přírodou svoje kouzlo.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.