Ovocná zahrada v Dřevnovicích nabízí ochutnávku, růžová zase povídání se seniory

29. srpen 2017
Česko – země neznámá

Dvě překrásné zahrady, ovocnou a růžovou, mohou turisté navštívit v centru malé hanácké obce Dřevnovice v nejjižnější části Olomouckého kraje. Mohou se kochat pohledem a také ochutnat zralé plody a třeba se i dozvědět něco málo o pěstování dříve běžných odrůd ovocných stromů, keřů a bylinek.

Ovocná zahrada se ukrývá za zdejší mateřskou školkou. Je koncipovaná jako naučná stezka a je to jakási galerie toho, co se v minulosti běžně pěstovalo na místních zahradách. „Dnes i u nás na vesnici hodně lidí dává přednost zahradám okrasným, a tak se snažíme dětem ukázat, že ovoce roste na stromech a ne v supermarketu. I proto je zahrada nejen ke koukání, ale děti si mohou utrhnout ovoce přímo ze stromu či keře a přímo na místě je ochutnat,“ vysvětluje starostka obce Bohumila Charvátová.

Zahrada ovšem není přístupná jen pro děti ze školky, ale pro kohokoliv. Přímo na zahradu navazuje kulturní a sportovní areál, kde jsou k dispozici hrací prvky, tenisové kurty, stoly na stolní tenis a další sportoviště, která jsou opět volně přístupná. Toho využívají hlavně cyklisté, které do obce vede cyklotrasa.

Ovocnou zahradu zdobí navíc postavy zvířátek známých z moderních pohádek. Protože si lebedí na zahradě, jsou vytvořeny z přírodního materiálu, konkrétně ze sena. Přitahují pozornost dětí i dospělých. Vždyť kdo by se nechtěl vyfotit se lvem, žabákem, obřím ježkem, žirafou nebo hrochem. Autorkou půvabných postaviček je Marie Pavlicová z Hroznové Lhoty, která pro Dřevnovice vyrobila ze stejných materiálů i krásný Betlém.

Ovocná zahrada už zdaleka není jediným lákadlem Dřevnovic. Před pár dny byla se otevřela i její o něco menší sestra zaměřená na růže. Na 70 druhů růží zdobí prostor kolem dřevnovického komunitního domu pro seniory.

Růžová zahrada byla otevřena teprve před pár dny, ale i tak už krásně kvete

Také tato zahrada je volně přístupná a místní tím sledují kromě přilákání turistů ještě jeden zájem. „Chceme, aby senioři nebyli odříznuti od ostatních lidí plotem. Je přirozené, že se lidé přijdou podívat na růže, prohodí s našimi nejstaršími obyvateli pár slov a třeba se i něco dozvědí o minulosti vesnice,“ uzavírá starostka Dřevnovic.

autor: kbz
Spustit audio