Památné místo skautů v Beskydech mohyla Ivančena mění svou podobu

24. květen 2016
Česko – země neznámá

V Beskydech pod vrcholem Lysé hory stojí pozoruhodná kamenná mohyla. Jde o památné místo skautů jménem Ivančena, které 6. října 1946 založil 30. oddíl Junáka z Moravské Ostravy. A to na památku pěti členů Odboje slezských Junáků, kteří byli na konci 2. světové války popraveni v polském Těšíně.

Mohyla z kamenů, které sem skauti přinášeli jako symbol statečnosti, přátelství a vlastenectví, dosáhla postupně výšky čtyř metrů. Byla ale značně nestabilní a hrozilo, že by se mohla sesunout k zemi. A proto právě letos – v roce 70. výročí existence mohyly - prochází zásadní rekonstrukcí.

Kámen po kameni teď dobrovolníci z řad skautů mohylu rozebírají. Zájemci mohou ale kameny k památníku nosit dál, jen místo na mohylu je umístí na nově budované kamenné terasy.

Patří ke cti každého skauta donést čím jak největší kámen nebo se alespoň na něm nějak podepsat

Vzpomínka na statečné skauty

V průběhu 2. světové války se sotva dospělí ostravští skauti pod vedením Vladimíra Čermáka zapojili do protinacistického odboje. Často se scházeli na tajných setkáních na odlehlých místech Beskyd, mimo jiné i v tábořišti Chladná voda nedaleko Ivančeny.
V dubnu roku 1945 však byli odbojáři zatčeni a celkem 18 lidí bylo ranou do týlu popraveno na starém židovském hřbitově v Polském Těšíně. Mezi nimi i pětice ostravských skautů – Vladimír Čermák, Vladimír Pach, Milan Rotter, Otto Klein a Quido Němec.

Aby vzpomínka na popravené mladíky z myslí lidí nevyprchala, rozhodla se skupina skautů z 30. oddílu ostravského Junáka uctít jejich památku něčím trvalým. Stloukli prostý dřevěný kříž, vzali pár kamenů a vydali se na Ivančenu, odlehlé místo na horském hřebeni pod Lysou horou poblíž oblíbeného tábořiště. Z kamenů vytvořili malou mohylu a do ní upevnili kříž. Do nitra kamenné pyramidy byl vložen vzkaz v láhvi s výzvou: Přiložte kámen na jejich mohylu!

Uhlí i kámen z Měsíce

A skauti nezapomněli. Zvěst o kamenném památníku v Beskydech se rozletěla napříč celou zemí. Zejména v dubnu, kolem svátku sv. Jiří sem mířili a i dnes stále míří skauti uctít památku padlých kamarádů. Po kapsách, v batohu i na nosítkách přinášejí nové a nové kameny.

Ani v době zákazu skautingu komunistickou mocí nebyla tato tradice porušena. Naopak se v lidech výstup na Ivančenu stal ještě silnějším symbolem boje proti nesvobodě.

Základy budoucího terasovitého vzhledu Ivančeny

Někteří přiloží na mohylu obyčejný kámen, jiní jej vymalují či vytesají vzkaz a své jméno. A protože se mohyla nachází na Ostravsku, nesmí chybět ani kus černého uhlí. V útrobách mohyly je prý ukrytý i měsíční kámen. Daroval jej Neil Armstrong, sám nadšený skaut, když se o tomto jedinečném památníku dozvěděl.

Rekonstrukce Ivančeny by měla skončit na podzim roku 2016. V sobotu 8. října bude odhalena její nová podoba.

Spustit audio