Památník Leoše Janáčka na Hukvaldech připomíná poslední léta slavného skladatele

21. říjen 2016
Česko – země neznámá

„Vždyť víte, že s celou duší lnu k těm našim chaloupkám, k těm lesům, ku všemu jak to leží a běží pod Hukvaldy!“ Tato slova vyznání napsal Leoš Janáček hukvaldskému obecnímu výboru, když jej v roce 1907 jmenoval čestným občanem Hukvald. Přestože téměř celý svůj aktivní život strávil jinde, rodné Hukvaldy mu v srdci zůstaly navždy jako pravý domov.

Leoš Janáček se narodil 3. července 1854 v budově staré školy v centru Hukvald. Původní rodný dům už dnes nestojí, v roce 1877 byla škola zbourána a na jejím místě vyrostla nová, patrová školní budova. Dnes už se tam žáci neučí, zato v ní najdete Pamětní síň nebo galerii.

Na Hukvaldech žil Janáček do svých 11 let. Často se tam potom vracel načerpat sílu a inspiraci. Pobýval u rodiny Sládkových. S přibývajícími léty ale zatoužil po vlastním domě ve své rodné vesnici. A tak koupil v roce 1921 od své švagrové, vdovy po předčasně zemřelém bratru Františkovi, domek v části dnes zvané Podoboří, za Janáčkových dob Velká Strana.

Stoletý dům sice dělal umělci starosti, bylo třeba opravit střechu, vysušit sklepy, ale i tak byl na svou usedlost náležitě hrdý. Dokonce nechal přistavět vrchní patro s pohostinskou světnicí, aby jeho pozdní múza, Kamila Stösslová, měla při své návštěvě Hukvald kde bydlet. Počátkem srpna 1928 s ní zde pak skutečně strávil poslední dny svého života.

Ve své poslední vůli odkázal Janáček domek Hukvaldům s tím, že jeho žena Zdenka a sestra Josefa mají doživotní právo užívání. Zdenka Janáčková domek zpřístupnila veřejnosti už v roce 1933.

Pracovna Leoše Janáčka

Od roku 1994 domek spravuje Nadace Leoše Janáčka, která se mu při rekonstrukci snažila vtisknout podobu, v jaké ho mistr zanechal. A tak si zvědaví návštěvníci mohou prohlédnout například pokoj, v němž pracoval, zaposlouchat se do zvuků harmonia, na kterém si přehrával své hudební nápady nebo zvědavě proměřit postel, na které Janáček spával.

Památník Leoše Janáčka je přístupný od dubna do října, vždy od 10 hodin dopoledne. Od listopadu do března je nutné si návštěvu předem objednat. Kontakt najdete na www.janacek-nadace.cz/

Spustit audio