Památný jasan u zaniklé sklářské osady Schönwald v Českém lese chrání vzácný lišejník

21. listopad 2017
Česko – země neznámá

Staleté stromy bývají němými svědky lidských osudů, které odnesl čas, a kromě nich už je nic v krajině nepřipomíná. Stejně jako památný jasan, který stojí na místě dávno zaniklé sklářské osady Schönwald na Tachovsku v západních Čechách.

Téměř sto let vyráběla sklo pro okna a zrcadla tamní sklárna. Svůj provoz uprostřed hustých lesů zahájila v 70. letech 18. století. Za dobu její existence zde vyrostlo několik domků sklářů a byla tu vysazena alej jasanů. Sklárna definitivně ukončila svůj provoz v roce 1880.

Sklárnu i ostatní domky od té doby postupně strávila příroda a čas a po lidské činnosti tu zbyla jen ona jasanová alej. Spolu s největším ze zdejších jasanů. Konkrétně jde o jasan ztepilý. V loňském roce byl vyhlášen památným stromem.

Jeho stáří se odhaduje na 200 let. Strom dorostl do úctyhodných rozměrů. Vysoký je 30 metrů a jeho kmen má délku obvodu přes 6 metrů. Nedávno se dočkal i odborné péče, protože mu hrozilo, že by se některé z jeho mohutných větví mohly odlomit.

Na jedné straně kmene stojí za povšimnutí další přírodní zajímavost - lišejník jménem důlkatec plicní. Jde o vzácný druh lišejníku, který indikuje kvalitu ovzduší. Na Tachovsku roste jen na dvou místech.

A jak se k památnému jasanu dostat? Nejlepší je spojit procházku k obřímu stromu přes přírodní památku Vodní svět v místě zvaném Na Kolmu. Přes Starou Knížecí Huť a Vodní svět jsou to k němu dva kilometry.

autor: Pavel Halla
Spustit audio