Panskou oratoř v kostele Prozřetelnosti Boží v Šenově zdobí unikátní portréty šlechticů

30. duben 2018
Česko – země neznámá

Město Šenov u Ostravy vzniklo pravděpodobně již ve 12. století. Od 16. století bylo pak po dobu 300 let v držení baronů Skrbenských z Hříště a Šenova, kteří sídlili na místním zámku. Šenov byl ve své době součástí těšínského knížectví, později patřil do správní působnosti okresů Frýdek, Ostrava, a roku 1998 byl povýšen na město.

Cílem turistů bývá zdejší kostel Prozřetelnosti Boží, jedinečná pozdně barokní stavba, která bývá nazývána Perlou Slezska nebo také Šenovská Hradčana. A ukrývá mnohá překvapení. Kostel nechal postavit v roce 1774 tehdejší majitel panství Karel František Skrbenský, c. k. tajný rada a komoří, zemský hejtman knížectví těšínského. Stavba vznikla na základním oválném půdorysu, jaký používali stavitelé rakousko-uherské monarchie jen výjimečně. Kostel Prozřetelnosti Boží je kulturní památkou s dochovanými čtyřmi basreliéfy baronů Skrbenských.

To, že byl kostel postaven západně od zámku, přimělo stavitele Jakuba Pánka k několika netradičním řešením. Průčelí kostela je orientováno vstupem k východu a oltář a kněžiště jsou na západní straně. Což je absolutní výjimka. Kostely se totiž vždy stavějí naopak oltářem k východu.

Zvláštnost představuje také vstupní most s klenutým obloukem, který sloužil jako schodiště pro samostatný vstup panstva do kostela. V panské oratoři je pak možné si prohlédnout kopie portrétů významného moravského a hornoslezského šlechtického rodu Skrbenských z Hříště, kteří po téměř 300 let ovlivňovali šenovskou historii. Že jde o kopie a nikoli o originály, můžete rozeznat podle drobných detailů, jako je například červený motýlek pod krkem svobodného pána Jana staršího Skrbenského.

Pohled z oratoře do kostela na basreliéfy

Chcete-li se dozvědět víc, navštivte v zámeckém areálu v Šenově zdejší knihovnu a muzeum, anebo se na zvláštní prohlídce kostela domluvte telefonicky s ředitelkou těchto institucí Simonou Slavíkovou. Jako správný patriot vám ráda vyhoví.

Telefon: 552 321 847

Otevírací doba knihovny a muzea:
Pondělí: 8 - 12 a 13 - 17 hodin
Úterý: 13 - 17 hodin
Středa: zavřeno
Čtvrtek: 13 - 17 hodin
Pátek: 13 - 17 hodin
Sobota: 8 - 11 hodin

autor: dam
Spustit audio