Park okolo Červené Lhoty vám ukáže slavný zámek z netradiční perspektivy

9. listopad 2017
Česko – země neznámá

Jihočeský zámek Červená Lhota na Jindřichohradecku jistě není třeba představovat. Každý rok na začátku listopadu zavírá své brány, aby se připravil na další turistickou sezónu, která začíná na jaře. Ale přilehlý zámecký park je přístupný celoročně. A právě kvůli němu se vyplatí na Červenou Lhotu vydat v jakémkoli období.

Zámek, který byl původně tvrzí, stojí v Červené Lhotě už 700 let. Před polovinou 16. století byl přehrazen potok, nad nímž stavba stála, a zámek se tak ocitl na ostrově uprostřed vodní nádrže. V 19. století se pak na březích rybníka začal budovat park, který zámek obklopuje dodnes.

Má podobu krajinářského, takzvaně anglického parku, a už v době jeho vzniku do něj tvůrci zakomponovali podstatně starší stromové porosty. Během několika let běžnou stromovou skladbu doplnila řada kultivarů a také tehdy módní severoamerické jehličnany - douglasky a vejmutovky. Zároveň se součástí parku stala renesanční stavba zámecké kaple, která stojí u umělé vytvořeného návrší, v jehož útrobách se ukrývá historická zámecká ledárna.

Park sloužil především k odpočinku šlechtických obyvatel zámku a volně přecházel v zámeckou oboru. Po druhé světové válce se ale o park nikdo nestaral, a tak začal pomalu zarůstat a pustnout. Dnes se ho snaží správa zámku obnovit a uvést do jeho původní krásy. Obnovují se zaniklé parkové cesty a otevírají se původní vyhlídky na jedinečnou zámeckou scenérii.

Park u Červené Lhoty bývá nejhezčí na podzim, kdy hraje všemi barvami. Návštěvníci mohou zaparkovat na několika parkovištích v jeho bezprostřední blízkosti a vydat se na krátký, žlutě značený okruh. Parkoviště jsou v sezóně placená, mimo sezónu jsou zdarma. Parkem prochází rovněž modrá turistická trasa Kardašova Řečice - Deštná a zeleně značená trasa Lodhéřov - Červená Lhota.

autor: Filip Černý
Spustit audio