Partyzánská stezka u Nové Huti připomíná pobyt výsadkářů oddílu Mistr Jan Hus

6. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Jedním z důležitých míst, kde se na sklonku druhé světové války usídlili partyzáni, bylo Žďársko na Vysočině. Mezi Vojnovým Městcem a Novou Hutí dnes vede tříkilometrová značená stezka, které se říká partyzánská. Připomíná dobu, kdy místní obyvatelé pomáhali jedné z nejaktivnějších skupin, která tehdy na území Protektorátu Čechy a Morava působila.

Malá osada Nová Huť patří do katastru nedalekého Vojnova Městce a stejně jako na konci války čítá jen několik chalup. Místní říkají, že není vidět ze žádného kopce v okolí. Snad i to přispělo k rozhodnutí, že se tu usídlil výsadek brigády Mistr Jan Hus. „Nad Novou Hutí je Kamenný vrch, vysoký 802 metrů, a tam si partyzáni vybudovali bunkr,“ říká badatel Pavel Vomela. Bunkr je už bohužel zničený a neznalý člověk najde toto místo jen stěží. Pamětníci ale říkají, že měl rozměry asi čtyři krát čtyři metry.

V Nové Huti už nežije ani nikdo z potomků lidí, kteří tehdy partyzánům pomáhali. Chalupy ale stojí na svých místech a události připomíná pomníček s textem na křižovatce turistických tras. Modrá trasa spojuje Novou Huť s Vojnovým Městcem, další trasy vedou do dalších atraktivních míst Žďárských vrchů, jako je například Cikháj, další známé partyzánské útočiště.

Chalupa pana Plánka. Sem přišli partyzáni nejdřív

U lesní cesty z Nové Huti do Vojnova Městce stojí stále upravený hrob vojáka Ivana. Celé jeho jméno nikdo nezná. „Byl to zřejmě nějaký zajatec, který utekl a přidal se k partyzánům,“ říká Pavel Vomela. Ivan padl nešťastnou náhodou při střetu dvou partyzánských skupin. Střelba začala v domnění, že jde o německé vojáky. K hrobu potom dlouhá léta pravidelně, vždy 9. května, chodily z Vojnova Městce průvody.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.