Perla Slovácka. Vinohradnické Vlčnovské búdy vás uchvátí jednoduchostí

1. listopad 2016
Česko – země neznámá

Soubor 35 vinohradnických búd ve vesnici Vlčnov na Uherskohradišťsku se jmenuje Vlčnovské búdy. První zmínky o nich pocházejí už z 16. století. Nejedná se přitom o tradiční slovácké sklípky zapuštěné do země, ale o hliněné domky. Spousta lidí je považuje za perlu Slovácka.

„Búda je vlastně jednoduchá stavba, která má dvě místnosti. První je lisovna. Tam se hrozny zpracovávaly. Druhá místnost sloužila jako komůrka, kde se víno skladovalo,“ říká Olga Floriánová, ředitelka Klubu sportu a kultury ve Vlčnově. Vlčnovské búdy jsou charakteristické tím, že jsou celé bílé s tmavě modrým spodním okrajem. Jde o tradiční úpravu staveb na Slovácku, ve Vlčnově především.

A jak chutná vlčnovské víno? „Tady to vinařství je už v severní části Slovácka, takže víno je spíše tvrdší,“ dodává Olga Floriánová.

Nejvíc Vlčnov proslavila Jízda králů, zapsaná od roku 2011 na seznam památek UNESCO. Lidový zvyk zvěčnil na svém obraze slavný slovácký malíř Joža Uprka, který ve Vlčnově dokonce vlastnil vinohrad i búdu. Dnes tato búda patří královské rodině v současném roce panujícího krále.

Vlčnovské búdy jsou charakteristické tím, že jsou celé bílé s tmavě modrým spodním okrajem

Na konci ulice Vlčnovských búd stojí dřevěná rozhledna, ze které je krásný výhled do kraje. Vidět lze Bílé Karpaty, nejvyšší vrchol Javořina, historické město Uherský Brod či Moravské Kopanice.

V areálu Vlčnovských búd se nacházejí také dřevěné sochy muzikantů. „Jsou to sochy vlčnovských muzikantů, protože muzikantská tradice - jak hudecká, tak i dechovková – tady ve Vlčnově vždycky byla. Na jedné soše jsou dokonce zvěčněna jména všech primášů muziky, kteří ve Vlčnově působili,“ říká Floriánová.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio