Perličkové vánoční ozdoby z Poniklé jsou světovým unikátem

21. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Vánoce jsou jen pár dní v roce. V Poniklé na Vysocku v severovýchodní části Libereckého kraje je mají po celý rok. Už víc jak sto let tam vyrábějí tradiční vánoční ozdoby ze skleněných perel. Na jejich výrobu – od skleněné trubičky až po finální perličkovou hvězdu – se můžete přijet podívat i vy.

„Celá výroba sem byla přenesena z Jablonecka někdy ve druhé polovině 19. století a od té doby se tu perličky a ozdoby z nich vyrábí dodnes. My jsme tu tradici převzali po rodině Hornů a já už jsem u nás druhá generace v rodině, která v tom pokračuje,“ vypráví Marek Kulhavý, který zná nejenom historii a teorii výroby třpytivé krásy, ale má „v ruce“ i její výrobu.

„Nejprve si nad hořákem natavíme skleněnou trubičku, kterou pak vložíme do formy, nohou tam vženeme vzduch a vyfoukneme perlovou trubičku,“ popisuje Marek Kulhavý postup při výrobě takzvaných klaučů, tedy trubiček s řadami perlí. Ty procházejí během výroby poměrně dlouhým procesem.

Marek Kulhavý vysvětluje proces výroby

Začít se ale musí u kahanu s ohnivým plamenem, kde začínají i návštěvnické exkurze. „Občas, když požádá někdo odvážný z příchozích, tak ho k tomu můžeme pustit, ale stává se to tak dvakrát do roka,“ usmívá se Marek Kulhavý.

Další fází výroby a návštěvní zastávkou je stříbřírna, tedy místnost, ve které se obyčejné průhledné skleněné klauče proměňují ve stříbrně lesklé. Připadat si tam ale budete spíš jako v chemické laboratoři. „Čpavek je tu dost cítit, je součástí stříbřicího roztoku, který do klaučů natahujeme. Stěny perliček se jím zevnitř krásně ostříbří,“ vysvětluje majitel firmy. Ještě než se řady skleněných perlí přesunou do barevny, je třeba je řádně vyprat a vysušit v peci.

Jen červené tu mají 48 odstínů

A pak je čeká barvení. „Práce v barevně je na náročnost a manuální zručnost celkem prostá. Vezmu klauče, smočím ho do barvy a dám na odkapávací stojánek,“ popisuje Kulhavý. V barevně stojí dlouhá řada obrovských plechovek plných barev. A je tu i vzorník odstínů v lesku či matu. Jen červené mají 48 odstínů.

Jednou z posledních fází zrodu drobných ozdob je místnost, kde se z klaučat odřezávají jednotlivé perly, hezky kus po kuse

Barvit perle ale nestačí. Následuje malírna, kde je práce na křehkých budoucích vánočních ozdobách už o dost titěrnější. „Čím víc je na ozdobě barev, tím víc se musí nanést vrstev a tolikrát to bere malířka do ruky.“

Jednou z posledních fází zrodu drobných ozdob je místnost, kde se z klaučat odřezávají jednotlivé perly, hezky kus po kuse. „Na řezání se používá stroj s karbonovým nožem a často se teprve na řezu pozná, jestli ty perličky jsou, nebo nejsou správně nafoukané,“ odhaluje Marek Kulhavý tajemství zjišťování kvality ponikelských perel.

Právě v Poniklé jsou jediní na světě, kteří vyrábějí vánoční ozdoby tímto způsobem. Až si projdete návštěvnickou trasu, nenechte si ujít kreativní dílny, kde vás naučí, jak si tu pravou vánoční ozdobu z perel správně smontovat.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio