Pětisetletý Mechtildin dub u Hlučína na severní Moravě býval cílem milenců

21. říjen 2014
Česko – země neznámá

Severomoravská obec Vřesina leží mezi Ostravou a Opavou nedaleko Hlučína a patří mezi nejstarší v okolí. Místní les, kterému se říká Dařanec, má podle dostupných informací od roku 1969 statut Státní přírodní rezervace. Chráněné území se rozkládá po pravé straně silnice vedoucí z Vřesiny do Píště. Jeho rozloha je přibližně 33 hektarů.

Dařanec je přírodním porostem habrodubového lesa a buků, kde jsou mimo jiné k vidění i vzácné rostliny. Polesí v minulosti náleželo panstvím Lichnovských a Rotschildů, které zde měly své územní hranice. Majitelé panství si zde nechávali vysazovat tzv. hraniční duby, z nichž některé stojí dodnes.

Mezi ně patří i téměř pět set let starý Mechtildin dub čili "Mechtildeneiche". Podle pověsti dostal jméno po kněžně Mechtildě Lichnovské na Chuchelné a z Voštic. Podle jedné verze kněžna ráda pod dubem sedávala, podle jiné našla dokonce v dutině stromu malou opuštěnou holčičku.

Mechtildin dub a bludný balvan

V současné době zbylo z památného dubu už jen torzo. Zřítil se v roce 2012. Místní ho ale pryč neodvezli. Ležící ho rozřezali na přibližně dvoumetrové části, aby se na něj i dnes mohli lidé přijít podívat.

Podle vyprávění vřesinské kronikářky Jany Obrusníkové býval vzrostlý dub po staletí místem, kde se scházeli milenci. Dnes k zřícenému stromu chodí hlavně rodiče s malými dětmi. Ty v něm hledají ukryté hračky, a když je najdou, sami pak své hračky ukryjí na oplátku do dutin stromu pro další děti.

autor: Artur Kubica
Spustit audio