Pevnost lovců kožešin Fort Hary nehledejte na jihu Kanady, ale na jihu Čech

21. červenec 2019

Představte si pevnost ohrazenou dřevěným nepravidelným plotem vyšším než vy, dvě vysoké dřevěné strážní věže a na nich vlající kanadskou vlajku. Když vejdete dovnitř, uvidíte trojúhelníkovou náves obehnanou sruby. To je Fort Hary, klukovský sen, který se zhmotnil do podoby osady lovců kožešin v roce 2004 v obci Jarotice.

Westernová pevnost Fort Hary je kouskem Divokého západu ve střední Evropě. V malé jihočeské obci Jarotice nedaleko Mirotic na Písecku máte možnost navštívit saloon nebo přespat v indiánském tee pee. Ve zdejším muzeu se také dozvíte spoustu zajímavostí o kovbojích a indiánech a budete si moci vyzkoušet i některé jejich dovednosti, například hod lasem.

„O indiány se zajímám už hodně dlouho, takových třicet let,“ vzpomíná majitel a tvůrce pevnosti David Navrátil. „Postavil jsem ji s pomocí dvou přátel za půl roku, ale předtím jsme rok dávali dohromady materiál na stavbu. Vzorem nám byla první anglická traperská pevnost Fort James z počátku 18. století,“ vysvětluje.

Ze strážní věže je krásně vidět, jako jsou střechy pokryté trávou a mechem

V areálu pevnosti se pořádají letní dětské tábory, víkendové country bály a spousta akcí, při kterých si vyzkoušíte například rýžování zlata, hod tomahavkem nebo střelbu z pušky a luku.

Během letních prázdnin je otevřeno denně kromě pondělí, na jaře a na podzim po předchozí domluvě slouží vesnička především jako cíl školních výletů. A pozor, pokud přijdete ve stylovém dobovém oděvu, který se dá zařadit do doby před rokem 1880, budete mít vstup zdarma.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.