Písecká královská vodní elektrárna vyrábí elektřinu už sto dvacet let

11. duben 2014
Česko – země neznámá

Městská elektrárna v Písku je nejstarší veřejnou fungující hydroelektrárnou v Čechách, ve které pracují dvě Francisovy turbíny. Elektrárna vznikla přestavbou původního Podskalského mlýna pod píseckým hradem poté, co ve městě František Křižík provedl úspěšnou demonstraci osvětlení centra obloukovými lampami.

Toto předvedení veřejného elektrického osvětlení se uskutečnilo ve čtvrtek 23. června 1887 kolem desáté hodiny večer a mělo u místních obyvatel ohromný úspěch.

Písek se tak stal prvním městem v Čechách se stálým veřejným elektrickým osvětlením. Elektrárna byla po předchozím téměř ročním zkušebním provozu oficiálně spuštěna 31. srpna 1888 v prostorách tehdejšího Podskalského mlýna a zpočátku ji poháněla vodní kola na spodní vodu. Dnes patří do seznamu kulturních památek a od roku 1901 v ní pracují dvě Francisovy turbíny vyrobené firmou J. C. Bernard z pražského Karlína.

Vodní elektrárna je dodnes funkční a město Písek z ní čerpá elektrický proud.

James Francis byl britský technik, který od roku 1833 působil ve Spojených státech, kde také zkonstruoval svou univerzální přetlakovou turbínu, která dokázala ve svém rozváděcím ústrojí a v oběžném kole přeměnit část tlakové energie přiváděné vody v energii pohybovou. Velkou výhodou této turbíny je značný rozsah jejího použití na různých spádech a oproti vodnímu kolu znatelně větší výkon.

V 80. letech minulého století bylo nutné elektrárnu kompletně zrenovovat

Od roku 1870 zaznamenala tato turbína výrazné rozšíření po Evropě. V českých zemích se Francisova turbína stala od poslední čtvrtiny 19. století nejvíce používaným a vyráběným vodním motorem. Nahradila ji až ve 20. století výkonnější Kaplanova turbína, v Písku přesto zůstali u prověřených modelů.

S tímto zařízením pracovala elektrárna až do roku 1986, kdy byl provoz pro značné opotřebení zastaven. Po náročných opravách objektu a zařízení iniciovaných městským úřadem, zahájila elektrárna, mezitím zapsaná do seznamu kulturních památek, opět provoz 1. dubna 1994. Objekt elektrárny, včetně turbín, odpovídá v podstatě stavu z roku 1901, zařízení pak roku 1926.

Hodiny, budíky a měřáky musí jít naprosto přesně.

V současnosti slouží budova elektrárny v Písku jako muzeum osvětlení a vodních motorů. Zároveň stále vyrábí elektřinu, i když jde jen o zlomek energie, kterou město spotřebuje.

Elektrárnu najdete v samotném centru města Písek. Je otevřena denně od dubna do října.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.