Pískovcový lom U svatého Josefa se proměnil v přírodní amfiteátr. Láká i horolezce

8. říjen 2018
Česko – země neznámá

Pískovcové lomy U svatého Josefa byly nad Hořicemi původně tři. Těžil se zde kámen výborné jakosti, který se hodil zejména pro sochařské práce. Městská kronika v Hořicích dokládá, že odtud pochází i kámen na Wagnerovy sochy Lumír a Záboj do průčelí Národního divadla v Praze.

Pískovec od Josefa je součástí velkolepého portálu hořického Nového hřbitova a nedaleké Věže samostatnosti, použitý byl také na dostavbu katedrály sv. Víta v Praze. Naposledy vešel v širší známost díky mezinárodním sochařským symposiím, které v současné době pokračují jako bienále. Původně starý a nevyužívaný lom se v posledních desetiletích proměnil v živý přírodní amfiteátr, kde se kromě sochařiny daří i hudbě, divadlu a dalšímu umění a také horolezectví.

„Pískovec se v oblasti hořického Chlumu těžil už ve středověku, lámal se tady kámen například na stavbu hořické tvrze nebo později na děkanský chrám Narození Panny Marie v Hořicích. Největší těžební rozkvět nastal právě v období baroka, protože se potvrdila vhodnost kvalitního hořického pískovce pro sochařské a kamenické účely. K největšímu rozmachu těžby došlo ve druhé polovině 19 století, a to i díky zlepšení technologie těžby. Díky stavbě železnic se pískovec dovážel do celé země i za hranice Rakousko-uherské monarchie,“ přibližuje věhlas lomů na Hořicku Jana Cermanová, vedoucí Galerie plastik v Hořicích.

Setkání sochařů má dlouhou tradici

Těžba pískovce byla v lomu U svatého Josefa, který stráží pozdně barokní plastika Josefa s Ježíškem, ukončena v 60. letech minulého století. Magické místo ale opuštěné nezůstalo. V druhé polovině 60. let založil sochař Vladimír Preclík tradici pořádání mezinárodních sochařských sympozií.

Výzdoba lomu U sv. Josefa dotváří atmosféru magického místa

O prázdninách se proto lom mění v umělecký ateliér pod širým nebem. Od roku 2014 se setkání umělců z celého světa koná jednou za dva roky. Z tvorby pořadatelé postupně doplňují sochařské parky. Zcela zaplněný už je park na Gothardě, další vznikl v roce 2002 ve východní části Hořic pod názvem Sochařský park U svatého Josefa.

„Půvabné prostředí lomu slouží i jako přírodní amfiteátr, tedy dějiště koncertů, hudebních setkání a divadelních představení v letních měsících. Někteří sochaři se v minulosti dlátem podepsali přímo do zdejších pískovcových stěn. Například u jednoho ze dvou vstupů do lomu můžete vidět reliéf lodi s odplouvajícími účastníky sympozia, který už pomalu mizí pod mechovým porostem. Dílo vytvořil v 60. letech sochař Branko Ružič. Když se zadíváte opravdu pozorně, tak vpravo před lodí jsou dvě postavy. Údajně to jsou sochař Vladimír Preclík a jeho žena Zdena, kteří se o sympozisty starali a měli velký podíl na fungování sochařských sympozií,“ dodává Jana Cermanová.

Jako zázemí slouží sochařům v lomu dřevěná chata, kde si umělci vaří a odpočívají. Město ji pronajímá například pro studentské workshopy. Lom U svatého Josefa je zkrátka inspirativním prostředím, které láká uměním prodchnuté duše, turisty a horolezce.

Místo je celoročně volné přístupné, pouze v době konání kulturních událostí jen po dohodě s pořadatelem. Pěšky se tam dostanete po žluté turistické značce (po cyklostezce) od Domova pro seniory zhruba za 20 minut, nebo z nedaleké ulice K Lomu za 6 minut.

autor: VaW
Spustit audio