Plakánecké údolí pod hradem Kost nabízí křišťálově čistou vodu a pískovcové skály

12. říjen 2015
Česko – země neznámá

Pohádkové údolí Plakánek v Českém ráji se rozprostírá na hranicích Středočeského a Královéhradeckého kraje. Ale blízko do něj mají i z Libereckého kraje. Je to místo jako stvořené pro romantiky a milovníky přírody. Často do něj zavítají turisté, kteří míří na hrad Kost. Z něj je to do údolí coby kamenem dohodil.

Přírodní rezervací se táhne naučná stezka Plakánek. Když se na ni vydáte, provede vás nejkrásnějšími místy a upozorní na největší zajímavosti. Projít si ji můžete od hradu Humprecht přes Semtínskou lípu, hrad Kost a pak Plakáneckým údolím, dále kolem Pilského rybníka přes Poráň, Lomy až do Vesce u Sobotky, kterému se přezdívá český Hollywood.

V údolí vás okouzlí zejména pískovcové skály lemující některé partie stezky. „Pískovce jsou zhruba sto milionů let staré. Pocházejí z doby, kdy tady všude bylo moře. Poté se krajina začala modelovat pomocí proudící vody,“ vysvětluje Jan Mertlík ze sdružení Český ráj.

V údolí vás okouzlí zejména pískovcové skály

Do Plakáneckého údolí se můžete vydat pěšky i na kole. „Dokončují se práce na chodníku, který byl vylepšený natolik, aby Plakáneckým údolím mohli projíždět i vozíčkáři. V údolí je totiž řada pramenů a půda tu bývá podmáčená,“ pokračuje Mertlík.

Na výlet malebnou přírodou si s sebou nemusíte brát žádné pití, osvěžit se tu můžete na mnoha místech, například u Bobesovy studánky. „Pískovce jsou přirozeným filtrem, takže voda, která naprší, proteče pískovcem, a je z ní vynikající pitná voda,“ říká Mertlík.

Až se do Plakáneckého údolí někdy dostanete, dojděte od hradu Kost alespoň k Pilskému rybníku. Kousek za ním najdete chalupu, kde v minulosti bývala pila. Dnes tam má chalupu známý český herec Josef Dvořák.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio