Po zdolání 225 schodů na vyhlídku Černé věže uvidíte České Budějovice jako na dlani

21. říjen 2014
Česko – země neznámá

Pokud chcete jedním pohledem přehlédnout jihočeské město, kde by podle slov českého velikána Járy Cimrmana „chtěl žít každý“, vystoupejte na Černou věž stojící na českobudějovickém náměstí. Po zdolání dvě stě dvaceti pěti schodů se vám otevře úžasný výhled.

Svoji „Černou věž“ mají i jiná česká města, ale ta českobudějovická je unikátní. Postavena byla v letech 1549 až 1577 před západním průčelím kostela svatého Mikuláše. Vedením stavby byl pověřen italský stavitel Hans Spatz, který se někdy psal Giovanni Spatio, nejčastěji však Mistr Hons. Kvůli podmáčenému podloží byly před zděním základů do země zaraženy dubové piloty.

Po položení základního kamene v roce 1550 se o rok později začalo se stavbou nadzemní části věže z pravidelně přitesaných kvádrů. Rozestavěnou věž převzal roku 1555 nový stavitel Lorenc, který dílo dovedl minimálně do úrovně prvního poschodí. Od roku 1565 pak stavbu vedl Vincenc Vogarelli. Ten o deset let později věž dostavěl a dal jí konečnou podobu.

Věž, založená na čtvercovém půdorysu o hraně 11,6 metru, je vysoká 72 metrů a je rozdělená do devíti podlaží. V šestém a sedmém patře jsou umístěny zvony. Největší z celkem pěti zvonů je Bumerin z roku 1723, který váží téměř 3,5 tuny. Nejmladším zvonem je Budvar z roku 1995.

Náměstí, v pozadí hora Kleť - z Černé věže

V devátém podlaží měla byt rodina věžného. Ten dbal na běžnou údržbu věže, hlásil pohyby vojsk a požáry, dával znamení o předpokládaném počasí. Spolu s pomocníky měl na starosti také hlášení o čase. K jeho měření sloužily hodiny instalované poprvé v roce 1606.

Černou věž obíhá v úrovni posledního patra ochoz nesoucí římsu střešní báně. Horní část byla původně zdobena několika malovanými znaky, kamenným městským znakem a znakem habsburským. Ty však byly na konci 19. století odstraněny.

Věž byla několikrát opravována, generální rekonstrukce proběhla v letech 1982 až 1985. Roku 1986 byla zpřístupněna pro veřejnost. Věž je otevřena od dubna do října každý den, s výjimkou pondělí, a to od 10 do 18 hodin. Mimo sezónu je možné domluvit vstup pro větší skupiny.

autoři: Filip Černý , Encyklopedie Budějovic
Spustit audio