Poblíž Jičína se můžete projít Rumcajsovou stezkou. Vede až k loupežníkově jeskyni

30. březen 2017
Česko – země neznámá

Jičínsko střeží věhlasná loupežnická rodina: Rumcajs, Manka a Cipísek, kterým vdechl pohádkový život spisovatel Václav Čtvrtek, podobu jim vtiskl výtvarník Radek Pilař. Spisovatele už od dětství inspiroval zdejší kraj, proto se příběhy ševce a později loupežníka odehrávají na reálných místech, kudy dnes můžete projít.

Na výlet po loupežnických stopách mohou vyrazit ti nejmladší a zároveň i nejstarší. Jičínem a přilehlým lesem Řáholcem vede totiž Rumcajsova stezka, kterou se můžete projít podle svých sil anebo času. Není to jen procházka krásnou krajinou, ale cesta za zábavou, sportem a poučením.

Pro začátek můžete zkusit dvoukilometrovou Cipískovu stezku za loupežnickým synkem do příjemných zákoutí města Jičína. V nenáročném terénu narazíte na řadu zábavných zastavení, ke kterým se dostanou rodiny i s kočárky. V Městském informačním centru v Jičíně si vyzvednete obrázkové mapky s popisem, které využijete i na dalších obtížnějších cestách.

Pět kilometrů od Jičína směrem na Prachovské skály je obec Brada, které dominuje stejnojmenný vrch s málem zapomenutou vyhlídkou. Nahoře, na odpočinkovém místě s lavičkami, znamenitými výhledy, velkým dřevěným křížem a sochami sv. Petra a Pavla, stával do 15. století hrad. Dnes jsou tam jen nepatrné zbytky zdí a příkopů.

Kdo by se ovšem chtěl vydat k Rumcajsově jeskyni, musí sestoupit dolů. Od parkoviště u penzionu Brada bude pokračovat dál po modré značce a asi po 300 metrech bude u cíle. Jeskyně je volně přístupná a upravená stále tak, jako by v ní skutečně někdo žil. Každý může vstoupit a podívat se, jak tam loupežnická rodina, která teď právě odešla do lesa na šišky, hospodaří. Cipísek má ustláno, hračky jsou pěkně uklizené, na stole džbán s květinami a v návštěvnické knize spousta vzkazů a obrázků.

Pohled do Rumcajsovy jeskyně na okraji Prachovských skal

Kudy do Řáholce?

„Nejčastěji se nás lidé ptají, kde je Řáholec. Většinou je nasměrujeme do Prachovských skal, protože pískovcová jeskyně je pro pohádkovou rodinu útulnější, než by byla třeba čedičová na Veliši. Okraj skalního města zároveň odpovídá představám spisovatele Václava Čtvrtka, který se ve zdejší krajině zhlédl. A navíc je tam teď i Rumcajsova stezka,“ říká Jakub Šeps z jičínského infocentra.

V jiném turistickém zařízení ve městě se ovšem dozvíte, že „Řáholec je přece všude kolem dokola Jičína, kam jen oko dohlédne“.

Kdo by si chtěl projít celou Rumcajsovu stezku, našlape kolem 15 kilometrů, s odbočkami ještě o něco víc. Trasa začíná v Mladějově, kam lze dojet vlakem, linkovým autobusem nebo v sezóně turistickými autobusy.

Od autobusové zastávky v centru obce se jde po červené do Lovče, odkud se stoupá pod vrchol Střelečské hůry, která je sopečného původu. Poté se sestoupí k silničce a pěšinou kolem bývalého lomu dojde pod skalní hrádek Pařez, kde se naváže na červenou trasu a lesem doputuje na křižovatku Na Stájích.

Kdo chce do svého výletu zahrnout i Prachovské skály, může pokračovat dál po červené, ostatní se vydají po zelené k hotelu Skalní Město a po žluté pak pěšinou na Prachov. Odtud se Rumcajsova stezka vine na Přivýšinu a k Rumcajsově jeskyni.

Na vrchu Brada blízko Rumcajsovy jeskyně

Zpáteční cestu do Jičína po modré je možné završit v Rumcajsově ševcovně nebo v pohyblivé expozici Rumcajsův svět Radka Pilaře v přízemí jičínského zámku. Vstřícnost trasy spočívá v tom, že se na ni dá napojit z Prachova, z Jinolic či z Libuně nebo ji projít opačným směrem.

autor: VaW
Spustit audio