Pod Jelínkovým mostem u Koněprus zeje propast. Kolem se rozprostírá louka

21. duben 2016
Česko – země neznámá

Český kras v okolí středočeského Berouna proslavily krásné přírodní útvary. O některých z nich ale lidé zatím moc nevědí. Patří mezi ně i Jelínkův most. Nachází se na území Národní přírodní památky jménem Kotýz, která leží přímo uprostřed Českého krasu. Jelínkův most připomíná gotický lomený oblouk.

Strmé skalní stěny se vypínají až 40 metrů nad údolím Suchomastského potoka. Vrcholová plošina byla opakovaně osídlena v době bronzové, haštalské i v raném středověku. Právě tady, asi kilometr od obce Koněprusy, najdete Jelínkův most. Nehledejte ho ale pohledem nad vámi, ale naopak přímo na cestě pod vašimi kroky.

Jelínkův most najdete na okraji plošiny Kotýz v místě, kde je na zemi vyznačena žlutá turistická značka na trase směrem od jiného skalního útvaru - Aksamitovy brány. Je zde patrná trhlina v zemi, kterou od skalního kraje odděluje asi čtyřmetrová část skály. Uprostřed je prořícená, a tak uvidíte v určitých místech přes štěrbinu do hloubky až 30 metrů.

Jelínkův most se záběrem redaktorky Markéty Vejvodové před natáčením

Jelínkův most není na plošině Kotýz vidět. Je nutné se po louce projít, abyste tuto štěrbinu mezi skalními útesy našli. Přes proláklinu vede přibližně 80 centimetrů široký kamenný pás – Jelínkův most. Pokud se na něj postavíte, bude se kolem vás rozprostírat louka a přímo pod vámi zet hluboká propast. Místo je navíc zajímavé tím, že na louce jakoby vyrůstají ze země kameny – tzv. Kotýzké vápence.

Plošina Kotýz potěší především na jaře a v létě, kdy do vápenců praží sluníčko, které následně krásně hřejí. Na okrajích skal roste spousta rozchodníků, netřesků, mateřídouška a další rostliny. Od Jelínkova mostu je dobrý výhled do okolí, zejména pak na dominantní lom Čertovy schody.

Spustit audio