Pod štramberskou Trúbou narazíte na kousek exotiky. V expozici jménem Aqua Terra

8. leden 2018
Česko – země neznámá

V malebném severomoravském městečku Štramberku, kterému vévodí věž zvaná Trúba, můžete podniknout ledacos. Prohlídku památkové rezervace, procházku po vápencových lomech nebo výlet na rozhlednu. Nejspíš by vás ale nenapadlo, že se můžete vydat i do exotiky. Na náměstí láká vývěsní cedule do stálé expozice akvarijních a terarijních zvířat.

Božena s Mazlykem ovíjejí svá kluzká těla při společné koupeli v kádi pod hřejivou lampou. Vedle dává dravá kajmanka nekompromisně údery do skla svého terária najevo, kdo je tady paní. A k tomu ryby tiše a vševědoucně plují ve svém akváriu a roztomilé opičky zvědavě usedli na jednu větev a vy můžete jen hádat, co si o vás asi myslí. Vítejte v exotickém ráji přímo pod štramberskou Trúbou.

Už od roku 2003 vítá v domě v rohu náměstí chovatel Marek Jeřábek návštěvníky, kteří se chtějí pokochat pohledem na akvarijní a terarijní zvířata a zjistit pár zajímavostí z jejich života. A také se třeba podívat, na čem si pochutnávají hadi, ještěři či zmíněná kajmanka dravá.

Marek Jeřábek je odjakživa velkým milovníkem zvířat. Často podniká expedice do exotických zemí, a proto dokáže o všech svých zvířatech zasvěceně vyprávět. Například o jejich zvyklostech a také o přirozeném prostředí, ve kterém často slouží místním obyvatelům jako potrava, bez ohledu na to, zda jsou ohroženým druhem či ne. Ovšem všechna zvířata, která ve štramberské expozici najdete, jsou narozená a odchovaná v lidské péči.

Mazlyk už doma být nemůže

Útočiště zde našel třeba právě Mazlyk, což je krajta mřížkovaná. Její majitel si ji sám pořídil, a když narostla do obřích rozměrů, zjistil, že už ji doma dál chovat nemůže. A tak pokud pomýšlíte na to, že si pořídíte nějakého hada, raději se nejprve vydejte sem a přesvědčte se, že podobní plazi nejsou žádní drobečkové.

Kajmanka dravá nahání strach

Kromě ryb a terarijních zvířat návštěvníky přitahují malé opičky, nejmenší zástupci primátů, kosmani zakrslí. I u nich se každoročně podaří odchovat nějaké to mládě, které spolu s ostatními skotačí ve výběhu a vyvolá nejednomu obdivovateli úsměv na tváři.

Expozici Aqua Terra ve Štramberku můžete navštívit celoročně. Od května do srpna denně od 10 do 17 hodin. V dalších měsících mají otevřeno o víkendech. V případě špatného počasí se raději předem objednejte.

Spustit audio