Podzemí v Ústí nad Labem přibližuje hrůzy války v autentickém prostředí

12. červenec 2016
Česko – země neznámá

Patrně žádné město se u nás nemůže pochlubit 750 metry ve skále vytesaných chodeb. Ústí nad Labem takovou raritu má jen pár minut chůze od samotného centra. Jde o původně protiletecký kryt, který se začal pro obyvatele budovat v roce 1942 kvůli očekávanému bombardování.

Říšským usnesením se v roce 1942 zahájila stavba rozsáhlých chodeb pod kopcem Větruše v Ústí nad Labem. Měly sloužit jako kryt před bombardováním. A také tak sloužily, ačkoliv všechny obyvatele nezachránily. Dramatické události z konce druhé světové války připomínají dobové fotografie i jména mrtvých na rozměrné pamětní desce. Ve vitrínách můžete vidět i pár drobností, které se našly v chodbách – dýka Hitlerjugend, drobné mince, odznak Svazu německých žen nebo střepy z talířů.

V roce 1952 až 1956 se začalo ve skalních chodbách znovu pracovat. Vznikl betonový povrch, prostor se rozčlenil a dostal nové vybavení. Oficiálně sloužil jako chemický sklad tehdejší Spolchemie, ale v tajných materiálech se vedl jako kryt Civilní obrany třetího stupně – tedy kryt protiatomový. Dodnes je tu k vidění agregát na výrobu elektřiny, vodárna a stále funkční vzduchotechnika, radiotelefonní centrum, ošetřovna.

Současnost

V roce 2013 zde vzniklo Muzeum civilní obrany, které dává návštěvníkovi možnost poznat období od válečného běsnění let čtyřicátých ke studené válce. Jedna expozice vznikla ve spolupráci s Ministerstvem obrany a dává nahlédnout do života současné armády, která se účastní zahraničních vojenských misí, ale taky pomáhá při různých přírodních kalamitách.

Zábavní park pro děti i jejich rodiče

Venku se nachází řada atrakcí a her pro děti, funguje tady i airsoftová střelnice, můžete si zkusit trefit něco prakem nebo lukem, ale můžete se taky pomazlit s králíčky nebo vyrazit na naučnou stezku směrem k vrcholu kopce kolem bývalého popraviště. Na ohništi si můžete opéct buřty.

Příprava akce

Dospělí pak ocení vinotéku, která díky stabilnímu prostředí (12 stupňů a vlhkost vzduchu 85-90 %) mimořádně svědčí uloženému vínu. Na víkendy jsou připravené speciální akce, na červenec se například chystá Indiánský víkend s Vinnetouem a Old Shatterhandem a Víkend plný čertů. V srpnu se odehraje největší setkání vodníků, dokonce s pokusem o zápis do knihy rekordů, nebo pirátský den.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.