Poetický hřbitov v Dolní Lipce v Králíkách zůstal málem ztracený a zapomenutý

5. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Na Králicku v Pardubickém kraji jsou místa, kde jakoby se zastavil čas. Jsou mimo hlavní trasy a po odsunu Sudetských Němců zůstala zcela opuštěná, a tak o nich často nevěděli ani místní lidé. Jedním z nich je kostel a starý hřbitov v Dolní Lipce.

Ještě před pár lety byl starý hřbitov v Dolní Lipce zarostlý stromy, křovím a travinami. Nevedla k němu ani žádná cesta. Stojí totiž ve staré části Lipky, kam se málokdo zatoulal. Stejně tak jen málo lidí vědělo o malém a nedalekém venkovském kostelíku zasvěceném svaté Anně. Pokud se tu ale někdo přece jen ocitl, kostel ho jistě na první pohled zaujal.

Nezvyklá stavba kostela svaté Anny zbudovaná nejspíš roku 1818 překvapí každého.Její nedílnou součástí je totiž obytný dům. Kdysi to bývala fara a škola, dnes zde bydlí mladá rodina a přímo za zdmi svého domova má oltář a oltářní obraz sv. Anny od králického malíře Umlaufa. A také varhany.

Právě díky varhanám se kostel v Dolní Lipce dostal opět do povědomí. Skupina nadšenců vytvořila projekt „Vím, já kostelíček“, který právě varhany v kostelích na Králicku zachraňuje. Charitativními koncerty v jejich prostorách pak vdechují opuštěným kostelům život.

A díky nadšencům je dnes opravený a přístupný také starý dolnolipecký hřbitov. Jeho návštěvníci si tak mohou udělat představu o složení obyvatelstva na Králicku před válkou. Všechna jména na hrobech jsou německá. A tak není divu, že po odsunu sudetských Němců zůstal hřbitov opuštěný, chátral, o hroby se nikdo nestaral, až se na něj na nějaký čas zcela zapomnělo.

Vedle kostela v Dolní Lipce se normálně bydlí

Ze hřbitova je navíc krásný výhled na nejvyšší vrchol Malosněžnického hřbetu. Někdo by si mohl myslet, že jde o Králický Sněžník, jde ale o vrchol Klepý, kterému místní neřeknou jinak než Klepáč, nebo také Střecha Evropy. Proč? Protože tvoří zajímavé rozvodí. Z jeho kopců teče voda hned do tří moří: Černého, Baltského a Severního.

autor: RUS
Spustit audio