Pohodlně důlní chodbou. V Chrustenické šachtě se můžete projet vláčkem nebo na kládě

10. srpen 2017
Česko – země neznámá

Jak probíhal těžký život horníků, máte šanci ozkoušet nedaleko Berouna v Českém krasu. Důlní expozice Chrustenická šachta má něco připravené speciality pro děti i dospělé. Celý areál je ostatně natolik zajímavý, že zaujal i filmaře. Natáčely se tu epizody seriálu Zdivočelá země, Neviditelní, Motel Anathema nebo film Bumerang.

Chrustenická šachta měla 84 podzemních pater a železná ruda se v ní těžila od roku 1861. Za více než sto let provozu se vytěžilo 8 milionů tun rudy a bylo vyfáráno 45 km chodeb. Poslední vůz z dolu vyjel v roce 1965.

Dnes je 90 % dolu zatopeno vodou, ale podařilo se zpřístupnit stovky metrů chodeb, kde můžete zažít autentickou atmostéru během dolování. Všechny exponáty jsou funkční a během návštěvy můžete zažít práci důlní vrtačky a důlního bagru, nahlédnete do dvou zatopených svážných jam, zastavíte se v místnosti, kde se horníci schovávali během odstřelování horniny a prohlédnete si historické funkční lokomotivy a různé stroje. Šachtou vás proveze důlní vláček tažení úzkorozchodnou lokomotivou a na každém zastavení prožijete něco jiného z hornického života.

Vláčkem nebo kládou?

Největší atrakcí je projížďka po dlouhé pojízdné kládě, kterou tlačí lokomotiva. Vychutnáte si díky tomu pohled na celý prostor šachet. Z okének samotného vláčku si sice zblízka prohlížíte jen stěny chodby, ale zase se ujistíte, že skála je místy opravdu červená. Ačkoliv je dnes jízda po kládě lákavá turistická atrakce, dříve se tímto způsobem do dolu dopravovali na práci trestanci.

Místnost, kde se horníci schovávali před odstřelem

A pokud vám ani jízda nebude stačit, při odchodu z expozice si ještě můžete vyzkoušet jízdu s naloženým huntem. Děti si naopak mohou užít jízdu v bývalém důlním vozíku, který je upravený pro dětské vyjížďky. Před areálem se do vozíku mohou „zapřáhnout“ místo lokomotivy samotní rodiče. Na návštěvu se ale dobře vybavte. V šachtě je stálá teplota kolem 8 stupňů, velké vlhko a kluzko. Takže si vezměte nejen teplejší oblečení, ale také pevnou obuv.

Spustit audio