Ponorný potok Špraněk stále vytváří kolem Javoříčka nové neznámé jeskyně

11. duben 2018
Česko – země neznámá

Potok Špraněk u Javoříčka na Olomoucku není žádný veletok. V podstatě by se dal považovat za jeden z desítek potoků a potůčků, které pramení v kopcích Zábřežské vrchoviny. Pro místní jeskyňáře je to však téměř posvátná voda, která stála u vzniku mnoha okolních jeskynních systémů. A zdaleka to není jediná ponorná říčka v okolí.

Světlo světa spatřuje Špraněk v malé studánce pod kopcem Roudný. Ta se nachází uprostřed lesů, nedaleko Ludmírova. Cesta k ní bohužel není značená, dá se k ní ale spolehlivě dostat po polní cestě od farmy v Ponikvi, ze které musíte na kraji lesa odbočit asi 300 metrů vlevo po lesní svážnici. Studánka je upravená a skrytá v přístřešku z kamene a dřeva.

Samotný tok Špraňku také není nijak dlouhý, pokud tedy hovoříme o potoku, který teče na povrchu. Měří asi 12 kilometrů, protéká Ludmírovem a Vojtěchovem a pak se prosmýkne do údolí pod Javoříčskými jeskyněmi, kde se oficiálně jeho vody stékají s vodou říčky Javoříčka.

Ve skutečnosti je to ale jinak. Špraněk protéká krasovou krajinou, kterou patrně kdysi pomáhal vytvářet. Jeho vody se stejně jako před miliony let i dnes propadají do jeskynních systémů, ze kterých voda vytéká až velmi daleko. Bylo prokázáno, že část vody Špraňku se objevuje až pod kopcem Třesínem nedaleko Litovle v tzv. Řimických vyvěračkách, což je odsud asi 13 kilometrů. Naopak pozemní cesta potoka končí asi 500 metrů před soutokem, kde voda zcela mizí v podzemí, a potok teče dál jen za mimořádně vysokého stavu vody.

Dnes je potok Špraněk součástí stejnojmenné rezervace, která chrání rozsáhlou krasovou oblast. Její nejznámější součást představují Javoříčské jeskyně a také vápencový ostroh Zkamenělého zámku s největší skalní bránou na Moravě.

Sto metrů nad propadem je Špraněk docela mohutnou říčkou

Podle jedné teorie vznikly jeskynní dutiny v době, kdy údolí nad Zkamenělým zámkem vyplňovalo rozsáhlé jezero, z nějž voda odtékala právě podzemím dnešních jeskyní. Postupně si prorazila cestu skalním masívem, čímž vzniklo úzké údolí, které se díky erozi stále prohlubuje.

Údolí je pozoruhodným útvarem, kde se nachází mnoho skalních ostrohů, ve kterých se skrývají dutiny, hostící zimující netopýry a vrápence. Listnatý les kolem je také významným biotopem, kde žijí mnozí chránění živočichové. Přírodní prostředí této lokality si můžete projít díky pěkné naučné stezce a několika značeným trasám. Nejlepší je navštívit místo zjara, kdy rozkvétají sněženky a fialové květy jaterníků.

autor: kbz
Spustit audio