Poutníci, zpozorněte. Ve východních Čechách vzniká česká varianta Svatojakubské cesty

1. listopad 2017
Česko – země neznámá

Čeští poutníci už nebudou muset za poznáním až do španělského Santiaga de Compostela, na našem území totiž vzniká východočeská varianta slavné Svatojakubské cesty. Budou ji symbolizovat žluté mušle nasměrované na jih. Povedou z Broumova, přes Jaroměř, Hradec Králové, Pardubice až do Přelouče. Už dnes jsou součástí turistických značek, plotů, sloupů i dveří.

Zora Voženílková absolvovala duchovní cestu do španělského Santiaga de Compostela několikrát. A protože je z Pardubic, napadlo ji obdobu Svatojakubské cesty vytvořit i u nás.

„Cestu jsem prioritně začala dělat pro ženy, které mi často říkaly, že nemají finance na to, aby se vydaly na cestu až do Santiaga,“ říká Zora Voženílková.

Spojila se proto s pražským spolkem Ultreia, který pomáhá a radí poutníkům, kteří se rozhodnou absolvovat Svatojakubskou cestu ve Španělsku. Společnými silami pak začala vznikat východočeská trasa, na kterou přispěly Královéhradecký a Pardubický kraj a také Klub českých turistů.

„Přiznám se, že jsem ani nečekala, kolik času tomu budu muset věnovat. Nejdříve jsme museli požádat starosty všech obcí na trase o povolení značení, a to byl jen začátek,“ přiznává Zora Voženílková.

Cesta je značená z Broumova do Přelouče

Značení v podobě žlutých mušlí vede z Broumova přes Jaroměř, Hradec Králové, Pardubice až do Přelouče. Najdete ho například na dveřích obecního úřadu v Němčicích pod Kunětickou horou. Je přibité na ohradě se zvířaty přímo pod Kunětickou horou, na plotech, mostech a sloupech i v těch nejmenších vesnicích východních Čech. Značení je nenápadné, aby nerušilo ty, kteří se o cestu nezajímají, na druhou stranu je ale důležité, aby si ho poutníci všimli.

Svatojakubské značky jsou i na sloupech, mostech zábradlí

Jednou ze zastávek na Svatojakubské cestě mezi Pardubicemi a Přeloučí je kostel svatého Jana Nepomuckého v Lánech na Důlku. Od roku 2003 patří ke kulturním památkám. „Všichni jsou srdečně zváni, kdokoliv bude cokoliv chtít vědět o kostele, je možné po telefonu se domluvit, kostel bude zpřístupněn,“ říká správce kostela Václav Váňa.

A s pozváním se přidává učitelka z Lánů na Důlku Marcela Klemová: „Pro náš kostelík je to něco úžasného, protože můžeme ukázat krásu toho, co nám tady historie zanechala. Náš kostel je zasvěcen svatému Janu Nepomuckému a konají se tady bohoslužby každou první a třetí neděli v měsíci.“

Značení Svatojakubské cesty končí před kostelem svatého Jakuba v Přelouči. Nejvýznamnější památka ve městě pochází z 12. století a název má ryze symbolický, protože svatý Jakub je patronem poutníků a jejich ochráncem.

Další zastavení bude v Kladrubech nad Labem a potom už žluté mušle povedou poutníky do Středočeského kraje, do Kutné Hory, kde je čeká románská stavba římskokatolického kostela svatého Jakuba Většího. Nachází se na návrší nad říčkou Klejnárkou uprostřed návsi obce Jakub, asi osm kilometrů východně od Kutné Hory. Jde o stavbu z 12. století, která nemá v Čechách obdoby.

Chůze je to nejlepší pro zdraví

Chůze je základní pohybová aktivita, která je našemu tělu přirozená a zatím nikdo nevymyslel nic lepšího, než právě tento pohyb, ke kterému se lidé začínají vracet.

Svatojakubská cesta zklidní poutníkovu duši

Člověk by měl za den ujít 10 tisíc kroků, říkají nejnovější lékařské studie. A teď své kroky můžete vést třeba i po východočeské trase Svatojakubské cesty, která vás zavede také na méně známá místa Pardubického kraje.

„Já se přiznám, že si tím neskutečně čistím hlavu. A v dnešní době, kdy těch myšlenek přichází spousta a kdy jsou na nás kladeny stále větší nároky, je tento způsob, jak jít zpátky k sobě a zjistit, co vlastně chci, co tady vlastně vůbec dělám, naprosto skvělý,“ říká Zora Voženílková.

A právě to je podstatou Svatojakubské cesty. Vyčistit si hlavu a zároveň udělat něco pro fyzické zdraví.

autor: jsl
Spustit audio