Poznejte geologickou historii Jeseníků. V Karlově Studánce mají pozoruhodnou expozici

23. březen 2018
Česko – země neznámá

Pro někoho pouze příjemná procházka mezi zajímavými balvany, pro jiného doslova ráj. Zejména geologové si přijdou v lázeňském městečku Karlova Studánka na své, protože na jednom místě pod širým nebem budou mít celé Jeseníky jako na dlani.

Ve vrchní části Karlovy Studánky najdete pozoruhodnou venkovní geologickou expozici. Jedná se o vůbec první expozici svého druhu u nás. Už v roce 1991 ji podle návrhu architekta Jiřího Adama vybudovala firma Ekoservis Jeseníky. Práce to jistě nebyla jednoduchá, mnohé balvany váží až několik tun.

Celkově je na ploše půl hektaru k vidění 343 kamenů. Jsou rozestavěny po rozlehlé a mírně svažité travnaté ploše protkané sítí chodníčků. Pohodlně můžete putovat z místa na místo, od vesnice k vesnici, od hory k hoře, od jednoho naleziště k druhému. Celé kamenné Jeseníky tak projdete ve zmenšeném modelu na pouhých 200 metrech. A kdyby vám i tohle bylo moc, nebo byste chtěli mezi balvany jenom odpočívat, lavičky tu najdete také.

Určitě ale stojí za to vzít si s sebou mapu Jeseníků. Každý kámen je totiž opatřen štítkem, na kterém se dočtete jeho název a také informaci, odkud pochází. Dané místo si pak můžete pro lepší přehled vyhledat na mapě.

Zimní nepohoda zanechala v geologické expozici své stopy

Geologická stavba Jeseníků je velmi složitá a neobyčejně pestrá. Zanechaly v ní stopy všechny geologické doby od starohor až po čtvrtohory. Zastoupeny jsou zde horniny vyvřelé, usazené i přeměněné. A všechny typy si můžete prohlédnout ve zmíněné geologické expozici. Od rul, grafitů, krystalických vápenců, přes žuly, diority, břidlice až po pískovce. Některé plochy kamenů jsou naleštěné a umožňují lépe si prohlédnout strukturu hornin. A také ukazují, jaký bude případně vzhled výrobků z dané horniny při ušlechtilé kamenické výrobě.

Spustit audio