Práce pekelníka, nebo eroze? Na Radnickém potoce stojí pozoruhodná Čertova kolébka

15. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Radnický potok na Rokycansku v západních Čechách je tipem na výlet pro všechny milovníky přírody. Voda se tu po tisíciletí zařezávala do krajiny, až vytvořila hluboké údolí. Tvrdší horniny odolaly a vytvořily krásné skalní scenérie. Jedna ze skal spadla přímo do potoka a od pradávna se jí říká Čertova kolébka. Proč?

Pravděpodobně za to může lidská fantazie a pověry. Vysvětlit přemístění velkého kusu skály do potoka nebylo kdysi jen tak. V tom musel být podle místních čert. Lidé neměli ani tušení, jak v přírodě působí eroze. A když člověk při pohledu na skálu zapojí svoji představivost, skutečně mu svým tvarem připomene obří kolébku. V každém případě je to krásné místo se zajímavou hříčkou přírody.

Na procházku k Radnickému potoku zval už dobový průvodce za první republiky před téměř 100 lety. Od Kamence u Radnic vedla už v té době půvabným údolím stezka Klubu českých turistů a trpělivě prováděla návštěvníky přes meandrující potok.

Kdysi tady v údolí stávalo několik mlýnů. Dnes projdete na asi tři kilometry dlouhé cestě k Čertově kolébce jen jedním stavením. O lávky, které jsou tu opravdu potřeba, se starají místní chataři. Některé jsou už docela chatrné, ale lidé je neustále obnovují.

Většinou je totiž strhnou jarní povodně. U každé lávky najdete brod, takže například za horkých letních dnů můžete vycházku k Čertově kolébce spojit s příjemným osvěžením v potoce. Vodu má průzračně čistou.

Lavička pro kochání umocní zážitek

Po překonání několika lávek a zatáček konečně spatříte veliký balvan – kolébku čerta. Moderní člověk už při pouhém pohledu na skalku na levém břehu pozná, že se balvan jednoduše utrhl a spadl do vody. Žádný čert v tom samozřejmě prsty nemá. Ale to nic neubírá na poetičnosti a kouzlu místa.

Ráj pro všechny milovníky přírody

Na pravém břehu potoka, přímo proti Čertově kolébce, někdo postavil dřevěnou lavičku. Ideální místo pro kochání a načerpání energie. Posaďte se a poslouchejte, jak tiše plyne voda v potoce a vymýšlejte vlastní verze příběhu o Čertově kolébce. Pár metrů dál po proudu je ohniště s posezením, kde si můžete třeba opéct špekáčky.

Komu procházka z Kamence sem ke kolébce a zase zpátky nestačí, může si výlet ještě zpestřit putováním dál po proudu. Červená turistická trasa pokračuje ještě asi čtyři kilometry, než se voda Radnického potoka vlije do Berounky.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.