Prastará rychta v Hanušovicích patří mezi nejstarší hostince v republice

11. říjen 2017
Česko – země neznámá

Hanušovice jsou pro většinu turistů mířících za krásami Jeseníků posledním větším městem, než vjedou do úzkého údolí řeky Branné a zamíří k Ramzovskému sedlu. Jen málokdo ví, že historické centrum Hanušovic bývalo položené výš v horách, u místního kostela. Tam také stojí prastará rychta, kterou v současnosti spravuje výtvarník Jaroslav Pecháček.

Hanušovice jsou v listinách poprvé zmíněny v roce 1325 jako součást tehdejšího panství, jehož centrem bylo Staré Město pod Králickým Sněžníkem. Už v roce 1351 měla obec kostel a faru. To byl jeden z důvodů, proč se Hanušovice v budoucnu staly jakousi střediskovou obcí. Napomohla tomu i zemská stezka, která tehdy vedla kolem kostela směrem na Habartice a do Branné.

Kostel sv. Mikuláše tvořil přirozené centrum obce, které svou světskou mocí doplňovalo obydlí rychtáře. Obojí dodnes stojí uprostřed starých Hanušovic, na dnešní Údolní ulici vinoucí se podél Hanušovického potoka.

První zmínka o rychtáři v Hanušovicích pochází z roku 1439. Tehdejšímu hanušovickému rychtáři v něm uznal Markvart ze Zvole dědičné držení rychty, ke které náležely čtyři lány půdy, a udělil mu i další významná práva – právo sladovat a vařit pivo a právo držet řezníka, pekaře, kováře, ševce a lazebníka. Rychtář si také mohl ponechat třetinu všech vybraných soudních pokut.

Z původní rychty se moc nedochovalo

Podle názoru odborníků ale v té době na místě rychty již nějaký dům stával. Patrně vznikl v době založení vesnice. Původní podoba není známá, do dnešních dnů se z rychty zachovaly jen základy, opěrná zeď a také klenuté sklepy. Dá se předpokládat, že v nejstarších dobách šlo o roubený dům, u kterého se až v následných staletích dřevo nahrazovalo kamenem a později cihelným zdivem.

Galeri Na Půdě představuje díla místních i renomovaných výtvarníků

V 16. století rychta upadá a proměňuje se stále víc v zájezdní hostinec. Rychtář byl nucen prodat své pozemky u řeky Moravy, a tak vznikla kolem roku 1595 osada Holba, kterou spravovala vrchnost ze zámku v Rudě nad Moravou.

Na rychtě přitom stále fungoval hostinec, což z ní dělá jednu z nejstarších hospod v České republice. Samotný dům ale chátral. Poslední velká přestavba proběhla na počátku 19. století. Nakonec muselo rychtu nakonec jako významnou památku vykoupit město Hanušovice.

Dnes mají objekt ve správě noví majitelé. Kromě hostince, jehož provoz je prozatím pozastaven, zde najdeme expozici staré školy, výstavní prostory obrazů a dřevořezeb manželů Pecháčkových, kteří o rychtu pečují, a také galerii na půdě, kde se mimo toho, co na půdě obyčejně bývá jako harampádí, je možné setkat s unikátními sochami a obrazy.

autor: kbz
Spustit audio