Pravčická brána v Českém Švýcarsku má menší sestru. Je stejně romantická

6. září 2017
Česko – země neznámá

Pravčická brána ve Hřensku na Děčínsku je největším skalním mostem ve střední Evropě. Její sestra, nedaleká Malá Pravčická brána, je podstatně menší. Je vysoká 2,3 metru a široká od 1,5 metru do 3,3 metru. Přesto si toto krásné romantické skalní okno při svých toulkách Národním parkem České Švýcarsko nenechte ujít.

Svým vzhledem kopíruje Malá Pravčická brána svoji velkou sestru. A stejně jako Pravčická brána vznikla i ona zvětráváním pískovce. Můžete se tak projít pod jejím obloukem a dokonce se po žebříku dostat až na vyhlídku nad samotným skalním oknem, odkud je překrásný výhled na lesy a okolní kopce.

K Malé Pravčické bráně se dostanete po dobře značené turistické trase z Vysoké Lípy, což je malebná náhorní vesnička, která slouží především k rekreaci. Stojí v ní několik roubených a hrázděných chalup, které jsou v chráněné památkové zóně.

Malá Pravčická brána

Z Vysoké Lípy se rozbíhají značené stezky do turisticky atraktivních míst našeho nejmladšího národního parku – Českého Švýcarska. Severně od obce dojdete po červené na skalní hrádek Šaunštejn s nádherným výhledem do okolí. A právě odtamtud můžete lesem pokračovat dál až k Malé Pravčické bráně.

Po modré turistické značce dojdete z Vysoké Lípy do hlubokého údolí říčky Kamenice ke zřícenině tajemného Dolského mlýna – velmi oblíbeného místa českých filmařů. Natáčeli tam dokonce i slavnou Pyšnou princeznu.

U Malé Pravčické brány se můžete napojit na dálkovou turistickou trasu, která vede z Istanbulu do Portugalska.

Malá Pravčická brána
Spustit audio