Pražské Divadlo pod Palmovkou dvakrát zasáhla povodeň. Pokaždé se dokázalo vzchopit

31. leden 2018
Česko – země neznámá

Ve vyhlášeném zájezdním hostinci U Deutschů v Praze Libni se už od roku 1865 příležitostně hrávalo ochotnické divadlo. Později tu stála jedna z příměstských dřevěných divadelních arén. Roku 1892 získal jeden z majitelů hostince divadelní koncesi a od té doby se v Libni hrálo divadlo profesionálně. A hraje se dodnes. V Divadle pod Palmovkou.

Libeňský divadelní sál často měnil majitele i zaměření. Po jistou dobu tu úspěšně působil operetní soubor. Do dějin se zapsal první inscenací Veselé vdovy u nás, uvedené nedlouho po vídeňské premiéře. Divadelní podnikání v Libni ale povětšinou provázely finanční potíže, a tak první období libeňského profesionálního divadla skončilo už v roce 1909. Divadlo se zavřelo a proměnilo na sál Lidového domu Sociální demokracie. V někdejším divadelním sále fungoval biograf Svépomoc.

Na sklonku 40. let minulého století se do Libně přestěhoval soubor žižkovského Městského a oblastního divadla. V provizorních podmínkách zahájil zkušební provoz v říjnu 1949.

„Chceme být scénou lidového diváka“, znělo programové heslo prvních sezon divadla, které bylo nedlouho poté přejmenováno na Divadlo S. K. Neumanna. Pod tímto názvem pak působilo dalších padesát let. Dramaturgie divadla se snažila kombinovat lidovost se vzrůstající uměleckou náročností, a postupně tak divadlo získávalo osobitý umělecký charakter. Stalo se i jakousi líhní významných hereckých osobností, které ovlivnili tvář moderního českého divadla.

Secesní podoba se vrátila díky rekonstrukci

„Zdejším divadlem prošla celá řada osobností, mimo jiné tu na prknech stál i začínající herec Vlasta Burian,“ vypráví dramaturg Ladislav Stýblo. Od 27. září 1990 nese libeňská scéna nový název - Divadlo pod Palmovkou. O pět let později došlo k rozsáhlé rekonstrukci, se kterou se vrátila původní secesní podoba. A prostory se znovu zařadily mezi nejkrásnější pražské divadelní sály.

Umělecký soubor Divadla pod Palmovkou

Po roce 2000 ovšem divadlo zažilo dvě velmi neblahé povodňové zkušenosti. V roce 2002 přišla katastrofální povodeň, kdy výška hladiny v hledišti dosahovala bezmála dvou metrů. Následná rekonstrukce pozměnila téměř všechny prostory.

Roku 2013 se povodňová situace opakovala, i když naštěstí ne v tak velkém rozsahu. Voda z Rokytky zaplavila suterénní prostory budovy a poškodila kotelnu, elektroinstalaci, vzduchotechniku a také sklady dekorací a rekvizit. Rekonstrukce trvala déle než dva roky, během kterých soubor připravil v provizorních podmínkách devět nových inscenací a odehrál řadu představení na pražských i mimopražských divadelních zájezdech.

V září 2013 byl novým ředitelem Divadla pod Palmovkou jmenován režisér Michal Lang. Pod jeho vedením vznikl herecký soubor složený ze zkušených a populárních herců i nových nadějných hereckých osobností. Pod heslem „Palmovka přežila“ se divadelní život do opravené budovy naplno vrátil v září 2015. Sezona 2016/2017 byla už sedmdesátou sezonou libeňského divadla. A daří se tu nejen divadelním múzám. Od roku 2015 je v provozu také galerie, která představuje mladé umělce. Na malé scéně, které se říká studio Palm Off, se konají koncerty a představení mladého generačního divadla.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.