Pražské Koloděje mají jméno od kolářů. Z vrchu Skála je vidět Říp, Bezděz i Sněžka

25. listopad 2016
Česko – země neznámá

Počátky Koloděj jsou spojovány se vznikem nové cesty z Prahy na východ. To bylo po opevnění Starého Města pražského, po roce 1230, v době Václava I. Tehdy tam cestující využívali jedno z mála míst vhodných pro přechod říčky Rokytky. U brodu se usadili kolodějové, tedy koláři, a živili se opravami vozů.

Historické prameny připomínají ves a tvrz v Kolodějích poprvé v roce 1346. Majitelé tvrze se často měnili. Až ves a tvrz koupil císař Karel IV. a roku 1359 ji věnoval mladšímu bratrovi, Janu Jindřichovi. Původně gotická tvrz byla postupně přestavována, koncem 16. století se už v kupních smlouvách píše o renesančním zámku.

Velkou část území na jihovýchodě Koloděj zaujímá právě obora se zámkem. V roce 1919 zde občas pobýval T. G. Masaryk, než přesídlil do Lán. V roce 1948 byl zámek vládou předán k užívání prezidentu Gottwaldovi. I ten ale brzy přesídlil do Lán. V kolodějském zámku pak fungovala vyšší politická škola Sboru národní bezpečnosti. Po revoluci zámek používala k reprezentačním účelům vláda. Od roku 2010 je v soukromých rukách Tomáše Chrenka.

Vrch Skála v Kolodějích, uměle vytvořený kopec vedle hřbitova, nabízí výhled do širokého okolí. Za dobré viditelnosti je z něj vidět Milešovka, Říp, Bezděz, Ralsko, Ještěd a dokonce i Sněžka.

Zámek v Kolodějích je dnes v soukromých rukách

Na vrchu stojí dřevěné sousoší nazvané Trojmezí od sochaře Jaroslava Dvořáka, které připomíná, že místem prochází hranice tří katastrů: Středočeského kraje a městských částí Praha – Uhříněves a Praha - Koloděje.

V zimě se na Skále sáňkuje. „Nacházíme se na okraji Prahy, kde je charakter krajiny rovinatý,“ ukazuje do okolí místostarosta Koloděj Vladimír Mužík. „Když nasněží, tak se sem sjíždějí lidé z okolních městských částí i ze středních Čech.“ V přírodním amfiteátru na Skále se konají různé akce, hraje se tam i divadlo.

Koloděje mají dodnes charakter vesnice. K Praze byly připojeny v roce 1974. Sousedí s městskými částmi Praha - Újezd nad Lesy, Běchovice, Dubeč, Hájek, Uhříněves a s obcemi Sibřina a Stupice. Kolodějemi prochází cyklotrasa i červeně značená pěší turistická cesta.

Spustit audio