Pražský ostrov Štvanice kdysi ukazoval štvaní zvěře. Dnes je známý díky tenisu

28. září 2017
Česko – země neznámá

Štvanice je pražský ostrov na řece Vltavě mezi Karlínem a Holešovicemi. Kdysi bývala v těchto místech Vltava mělká a říčních ostrovů se vytvořilo několik. Kromě Štvanice ještě Primátorský, Korunní, Jeruzalémský a Rohanský. Ty ale postupně zanikly při regulaci říčního koryta.

Koncem 17. století vznikla na ostrově dřevěná aréna. V ní se až do roku 1816, i přes opakovaně vydávané zákazy, pořádaly štvanice psů na medvědy, býky, jeleny a krávy. Odtud pochází název ostrova. O 60 let později na Štvanici vyrostlo varieté, následně dřevěné budovy ledáren a koncem 19. století stály na ostrově tři restaurace.

Ostrov Štvanici přetínají podélně dva mosty: Hlávkův, určený pro silniční vozidla a tramvaje, a pak železniční Negrelliho viadukt. Mezi oběma mosty jezdí metro – na trase C mezi stanicí Florenc na pravém karlínském břehu a stanicí Vltavská na levém břehu holešovickém.

Na západní špici ostrova stojí malá vodní elektrárna, u které končí Helmovský jez. Při rekonstrukci těchto míst v 80. letech minulého století vznikl na pravém rameni Vltavy také areál pro vodní slalomáře.

Západně od Hlávkova mostu stojí na Štvanici klasicistní dům z roku 1824, který je chráněnou kulturní památkou. V přízemí býval taneční sál. Dnes se budova prezentuje pod názvem Vila Štvanice jako „ostrovní scéna“.

Plavební komory, vlevo areál pro vodní slalom

Naproti vile stával dříve Zimní stadión Štvanice, který hostil čtyři mistrovství světa v ledním hokeji. V roce 2011 byl ale zbourán, protože poslední roky chátral a na jeho opravu nebyly peníze. Na místě bývalé haly byl později zřízen nekrytý bike park určený pro cyklisty.

Střední část ostrova vyplňuje park a tenisový areál, kterému dominuje Centrální tenisový dvorec, doplněný dalšími tenisovými hřišti a malým venkovním bazénem. „Po každém ukončení letní sezony stavíme haly, dnes je tu zastřešených už 12 kurtů,“ říká Vladislav Šavrda, dlouholetý hráč a dnes hlavní manažer 1. ČLTK Praha, nejstaršího tenisového oddílu v České republice, který vznikl v roce 1893.

Celkem je na Štvanici 16 kurtů. Hrály se tu slavné Davis Cupy, mezinárodní mistrovství Československa a mnoho dalších tenisových soutěží. Svůj sportovní talent předvedly na místních kurtech snad všechny tenisové hvězdy.

Zhruba v místech dnešních tenisových kurtů, poblíž plavebních komor, stávala od konce 19. století porodnice. Na východní špici ostrova najdete od roku 2015 přístaviště přívozu P7 (součást MHD), který v sezóně spojuje ostrov Štvanice s oběma vltavskými břehy. Říká se mu HolKa a je nejrychlejším spojením z Holešovic do Karlína.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.