Při čekání na autobus u sokolovny v Krucemburku si budete připadat jako doma

27. listopad 2017
Česko – země neznámá

Možná tomu nebudete věřit, ale i obyčejné čekání na autobus může být kulturním a společenským zážitkem. Museli byste na něj ovšem čekat v nově opravené zastávce na okraji Krucemburku na Vysočině. Místo odřené lavice a počmáraných stěn tam najdete pokojíček i s obrazy a knihami.

V Krucemburku u sokolovny stála autobusová zastávka už léta. V roce 2016 se místní rozhodli, že nevzhlednou a podmáčenou stavbu opraví. „Snažíme se dělat věci tak, aby měly nějaký význam, abychom to nedělali jen tak, proto jsme oslovili architekta,“ říká starosta Krucemburku Otto Kohout. Díla se ujal David Ptáček, který už s obcí nějaký čas spolupracuje. Základní tvar zastávky zůstal stejný, všechno ostatní se ale změnilo.

Netypická je už cedule s názvem zastávky. Je dřevěná, zavěšená na řetězech. Větší překvapení ale čeká cestující uvnitř. Uprostřed malého prostoru stojí dřevěný kuchyňský stůl se dvěma židlemi, podél delší stěny pak dlouhá dřevěná lavice. Nad ní visí polička s knihami.

Fotografie Krucemburku

Zajímavé je, že to nejsou žádné ležáky, které už léta nikdo nečetl. Jsou mezi nimi i poměrně populární tituly. „Ty první knihy sem dala paní Radka Kršková, přítelkyně architekta Ptáčka, a poličku vyrobil František Němec, místní občan,“ vysvětluje starosta. Pokud se někdo na zastávce do nějaké knihy začte, může si ji klidně vzít domů a pak ji vrátit, anebo místo ní přinést jinou.

Vybavení krucemburské zastávky zatím nikdo nerozbil ani nepočmáral. Sprejery podle starosty v obci naštěstí nemají. Přesto je litinový věšák přišroubovaný k zemi a celý prostor včetně kulatého zrcadla na stěně hlídá kamera. Časem by se na okně zastávky mohly objevit květiny a na chodníku před ní i poctivá litinová lavička.

Spustit audio