Přímo skrz sady. Ovocná stezka u Slaného vás zavede mezi stromy obtěžkané ovocem

29. září 2017
Česko – země neznámá

Pokud holdujete ovoci a krásným výhledům, oceníte procházku po ovocných sadech u Slaného ve Středočeském kraji. Ovocnářství tam má bohatou historii a ještě v 80. letech 20. století měla oblast na 550 hektarů sadů. Tradici pěstování se naštěstí podařilo alespoň zčásti zachránit, a tak dnes krajinu zdobí rozlehlé sady jabloní, třešní, višní a meruněk.

Ovocnářsko – potravinářská firma Ekofrukt Slaný přišla s nápadem vytvořit mezi jabloňovými sady Ovocnou stezku. Začátek je v Blahoticích a kolem sadů i mezi stromy můžete dojít až na Knovíz. Po návazných turistických trasách dojdete až k Drnovu a do Slaného nebo na druhou stranu ke kostelu sv. Václava v Ovčárech.

Značená Ovocná stezka je dlouhá asi 4,5 kilometru a vede sady meruněk, višní, třešní a především jabloní, které mají jednoznačnou převahu. Pěstuje se tu rovnou deset odrůd. Pokud se tedy jabloňovými sady procházíte v září nebo počátkem října, míjíte stromy doslova obalené různobarevnými plody. Trasa je vhodná pouze pro pěší.

Sympatické je, že cestou narazíte na odpočívadla, stoly s lavicemi a stánky s ovocem, takže si sladkou odměnu můžete koupit a rovnou ochutnat. Stromy jsou menšího vzrůstu, protože se pěstuje ovoce na slabě vzrůstných podnožích.

Jak se navíc dočtete na mnoha naučných tabulích, pěstování je přímo ukázkové. Probíhá co nejšetrněji k přírodě – tzv. integrovaným způsobem. Stromy chrání sítě proti krupobití. A zblízka si můžete prohlédnout nejmodernější závlahový systém, který zavodňuje pouze stromy a nikoliv meziřadí, jak bývalo běžné dříve.

Spustit audio