Příroda má smysl pro humor. Potvrzuje to balvan poblíž jihočeského Valtínova

5. říjen 2016
Česko – země neznámá

Pověstmi, že čert rozházel kameny po krajině, se to v Česku jen hemží. Různé čertovy kameny najdete více méně všude, kde se nachází žulové balvany. Ovšem Čertovy kameny v České Kanadě na východě Jindřichohradecka jsou trochu jiné. Některé z nich mají skutečně neobvyklé názvy.

Přírodní park Česká Kanada byl vyhlášen jindřichohradeckým okresním úřadem v roce 1994, od té doby je lákadlem pro tisíce turistů. Jeho krajina do jisté míry skutečně navozuje atmosféru severoamerické divočiny. Početné rybníky v rozlehlých lesích s přimhouřením jednoho oka připomínají kanadská jezera. Bizarní žulové skalky a balvany, rozeseté po krajině, jsou kapesním vydáním žulových skal v Ontariu, stejně jako skalnaté ostrůvky v některých rybnících. Být tak padesátkrát až stokrát větší, nemusel by se za ně stydět ani French River Provincial Park. Co ale v Kanadě určitě nemají, jsou čerti.

Čerti totiž velmi často lítají nad českou kotlinou, kde s oblibou trousí právě různé žulové balvany. V České Kanadě tak vysypali celou Javořickou vrchovinu. A některým kamenům vtiskli neuvěřitelnou podobu.

Například nedaleko vesničky Zvůle zahodili pár balvanů, kterým se říká Ďáblův chleba. Svým tvarem totiž připomínají rozříznutý bochník či spíš pita chléb položený na dvou houskách. A u vesnice Valtínov zase ponechali skalní útvar, pojmenovaný Ďáblova prdel. Ten je věrným vyobrazením čertovského pozadí, jen oháňka chybí.

Ďáblův chléb se dá i podejít

K oběma skalním útvarům vedou turistické značky. Kolem Ďáblova chleba prochází červená trasa Kunžak - Český Rudolec, Ďáblova prdel je na zelené trase z Valtínova. Navíc vás k ní zavede i značená naučná stezka U Jakuba. Skalky jsou od sebe vzdáleny čtyři kilometry a obě místa je možné po lesních cestách pohodlně navštívit během jednoho výletu. Jen je lepší vzít si s sebou pro jistotu mapu.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.