Přírodní památka Stará Úhlava je posetá vzácnými vodními rostlinami

5. září 2017
Česko – země neznámá

Nedaleko vodního hradu Švihova na Klatovsku v západních Čechách se nachází jedna zajímavá přírodní památka. Říká se jí Stará Úhlava. To proto, že se tu i po narovnávání řeky Úhlavy v minulém století dochovalo několik ramen původního koryta. Za dlouhá desetiletí se tam vytvořily mokřady a v jezírkách se zabydlely vzácné rostliny i živočichové.

Stačilo málo a slepé meandry řeky, které jsou dnes součástí přírodní památky, zemědělci bez milosti zasypali. A mohla tam být pole, tak jako na jiných místech kolem Švihova. Naštěstí k tomu nedošlo a příroda tu dostala volnou ruku. Tedy poté, co do ní drasticky zasáhl člověk. Po letech se tak ve slepých ramenech zabydlela specifická flóra a fauna.

Nejhodnotnější jsou na tomto místě mokřadní biotopy. Přírodní památka Stará Úhlava byla vyhlášena už v roce 1988. Příští rok tedy oslaví třicáté narozeniny. Přesto, že je součástí naučné stezky kolem Švihova, je třeba ji trochu hledat. Je totiž dobře ukrytá díky téměř neprostupnému okolnímu porostu.

Tady kdysi hospodařil bobr

Od Švihova směrem na Klatovy je třeba jít asi kilometr proti proudu narovnaného ramene řeky Úhlavy. Na konci stojí informační panel, který souvisí s dávno zaniklým strážním hrádkem jménem Kokšín. Ten už dnes připomíná jen skalka, na které kdysi stával.

Vodní hladině vládne stulík žlutý

Hrádek Kokšín byl v minulosti součástí obrany největšího vodního hradu u nás, nedalekého Švihova. Od informačního panelu je to k přírodní památce už jen několik desítek metrů. Slepá ramena Úhlavy najdete podle dvou červených pruhů na obvodových stromech. Možná se budete muset trochu prodírat houštím. Věřte ale, že pohled na vodní hladinu za ním stojí za to.

Určitě vás zaujme zeleně porostlá hladina. V létě pak se žlutými květy. Tuhle pestrou podívanou obstarává každoročně stulík žlutý. Ze vzácnějších rostlin tu pak roste také šípatka vodní nebo rdest ostrolistý.

Zvláštní atmosféru dotvářejí suché stromy

Nejrozmanitější vodní flóra se nachází na východním konci ramene, kam se i přes stromy a křoví dostane dostatek slunce. Pobřežní porosty jsou zarostlé například olší lepkavou, vrbou křehkou a najdeme tu i jeřáb obecný ptačí.

autor: Pavel Halla
Spustit audio