Přírodní rezervace Pomezní rybník je domovem vzácného ďáblíka bahenního

17. říjen 2017
Česko – země neznámá

Některé přírodní skvosty naší země najdeme tam, kde bychom je vůbec nečekali. Například u frekventované silnice na Chebsku na státní hranici mezi Českou republikou a sousedním Německem. Doslova ve stínu silnice první třídy se nachází přírodní rezervace Pomezní rybník.

Pomezní rybník tvoří na několika kilometrech společně s Pomezním potokem přirozenou státní hranici. Rybník zřejmě vznikl později. A dnes působí paradoxně až úsměvně, že polovina vody je česká a druhá polovina německá.

Příroda si ale na hranice a státy nehraje. Dokladem toho je, že vzácné rostliny a ucelené ekosystémy jsou na obou březích. Na německé straně byla ale přírodní rezervace vyhlášena pochopitelně mnohem dřív. Na naší až v 90. letech, kdy se odstranily poslední dráty a další bariéry neprostupné železné opony.

Předmětem ochrany je zachovaný přirozeně meandrující vodní tok s mokřadními společenstvími vodních rostlin a živočichů včetně samotného rybníka. Vyskytují se tu vzácné a ohrožené rostlinné a živočišné druhy, v čele s tajemně znějícím ďáblíkem bahenním.

Kdo si myslel, že jde o nějakou potvůrku žijící v bahně, bude možná zklamaný. Ďáblík bahenní je totiž druh vodní rostliny. Konkrétně jde o jednoděložní rostlinu z čeledi árónovitých.

Rod ďáblík obsahuje podle pojetí většiny současných botaniků pouze jeden druh, a to právě ďáblíka bahenního. Podobá se rostlinám, které známe z domova. Pokojové zelené rostliny lidově nazývané kala z čeledi árónovitých.

Jak ďáblík přišel ke svému zvláštnímu jménu?

V první polovině 19. století se v rámci národního obrození začala hledat česká jména pro do té doby jen latinsky pojmenované rostliny. V Praze tou dobou působilo mnoho botaniků a mezi nimi i bratři Preslové. Zvláště se zasloužili o vytvoření českých názvů pro jednodomé a dvoudomé rostliny nebo názvy čeledí Nopálovitých a Pryšcovitých. Pravděpodobně tak vymysleli i ďáblíka. A proč právě ďáblík?

Ďáblík bahenní

V latině se rostlině říkalo v překladu malý dráček, v lidové mluvě se zase malý ďábel označoval jako diblík. Ďáblík byl na světě. Proč ale má právě tato krásně bíle kvetoucí vodní rostlina takový strašidelný název, se dnes už asi nedozvíme.

Pokud byste ji spolu s dalšími vzácnými rostlinami chtěli vidět kvést, nejlepší čas pro návštěvu přírodní rezervace Pomezní rybník je na přelomu jara a léta. Plody má ďáblík bahenní červené, objevují se na konci léta. Přírodní rezervaci najdete na státní hranici nedaleko města Pomezí nad Ohří na Chebsku. U rybníka je parkoviště a informační panel. Na procházku kolem vody ale musíte mít pevnou obuv, nejlépe holínky.

autor: Pavel Halla
Spustit audio