Přírodní rezervace Vlček je plná hořčíku. Najdete ho v kamenech i ve vodě

8. prosinec 2015
Česko – země neznámá

V přírodní rezervaci Vlček u Mariánských Lázní v Karlovarském kraji je stále co objevovat. V minulosti se zde těžil hadec. Zajímavá hornina sloužila například k výrobě křtitelnic. Obsahuje větší množství hořčíku, díky kterému na Vlčku rostou světové unikáty a ze země vyvěrají vzácné minerální prameny.

Ještě před sto lety byste tady přírodní rezervaci hledali marně. Kopec žil zimními radovánkami a sportem. Nechyběl tu dokonce skokanský můstek, bobová a sáňkařská dráha nebo upravené promenádní cestičky s vyhlídkovým altánem. Všemu kralovala vyhlášená výletní restaurace Wolfstein – Vlčí kámen. Kopci se Vlčí kámen říká podle tvaru vrcholového skalního masivu, který připomíná ležícího vlka.

Opravdový světový unikát pochází na Vlčku z říše rostlin. Jde o rostlinku zvláštního jména - Rožec kuřičkolistý. Je to takzvaný endemit, což znamená, že tahle rostlina neroste nikde jinde na světě než tady v přírodní rezervaci Vlček. A ještě jedno prvenství si Vlček drží. Jedná se o nejvyšší hadcové území v České republice.

Poezie přírodní rezervace Vlček

Na hadcovém podloží se daří zejména borovicím. To je také hlavním předmětem ochrany zdejšího území – zachovalý pralesní hadcový bor. Mezi další vzácné rostliny patří například lilie zlatohlavá, která tu kvete v létě, nebo hasivka orličí a sleziník hadcový.

Na úpatí kopce, i když si to dnes lze uprostřed divokého lesa jen stěží představit, stávala od roku 1911 přepychová výletní restaurace. Dlouho se ale ze své slávy netěšila. Zanikla hned během druhé světové války.

Po válce a vysídlení německého obyvatelstva objekt bývalé restaurace postihl požár. Poslední ranou pro kdysi vyhledávané zimní sportoviště a výletní kavárnu byla železná opona a vznik vojenského prostoru. Dnes restauraci připomínají jen náznaky základů, sklípek a přerostlé túje, které kdysi zdobily vstup na terasu.

Co je hadec vlastně zač?

Celý masiv Vlčku je z kamene jménem hadec. Hadec neboli serpentinit je druh přeměněné vyvřelé horniny. Těžil se i jako stavební kámen nebo se z něj vyráběly ozdobné prvky fasád domů. Zkrášluje i jednu kolonádu v Mariánských Lázních.

Hadec neboli serpentinit

Často se z hadce vyráběly také křtitelnice do kostelů. Hadec je na první pohled trochu jiný kámen. Vybarvený je totiž i v přírodním stavu do tmavě zelena a je bohatý na hořčík. Zpracovaný a vybroušený ho poznáte podle charakteristického zbarvení a reliéfů. Připomíná totiž hadí kůži. Odtud český název hadec.

Vrcholový hřeben včetně Vlčího kamene leží ve výšce 883 metrů nad mořem. Horský ráz dokreslují rozsáhlá vřesoviště. Přírodní rezervaci Vlček najdete pár kilometrů od Mariánských Lázní, odkud sem vede modrá turistická trasa.

autor: Pavel Halla
Spustit audio