Přírodní rezervací Baroch prorůstá rákosí. V soustavě rybníků hnízdí vzácné druhy ptáků

11. duben 2018
Česko – země neznámá

Je to trochu paradox. Nedaleko opatovické elektrárny v Pardubickém kraji se totiž nachází přírodní rezervace Baroch. Soustava rybníků prorostlých rákosím je díky mokřadům po většinu roku těžce přístupná, a tak se stala ideálním hnízdištěm vzácných druhů ptáků. Nejkrásnější je v květnu a červnu, kdy na jejím území rozkvetou vzácné orchideje, jako jsou prstnatce a krušťíky.

V 15. století založili Pernštejnové v těchto místech rybník jménem Velká Čeperka. A nebyl to rybník ledajaký, s rozlohou 1 250 hektarů byl pravděpodobně největším v českých zemích. Zanikl poté, co po třicetileté válce přestalo rybníkářství s chovem ryb vynášet. Místní lidé ho z větší části vysušili a půdu rozorali, aby na ní mohli pěstovat obilí. Posledním likvidačním zásahem bylo prokopání hráze a odvodnění přilehlých lesů.

Přírodní rezervací byl Baroch vyhlášen v roce 1998. V té době už byl rybník téměř celý zazemněný a zarostlý rákosím. Následně byly některé úseky odtěženy a na místě velkého rybníku vzniklo několik menších vodních ploch. Kousek od komínů Elektrárny Opatovice tak vznikla unikátní ornitologická lokalita.

Ornitologové v těchto místech každoročně kroužkují ptáky. Od roku 1990 bylo v přírodní rezervaci Baroch zjištěno 156 ptačích druhů, z toho 83 druhů hnízdících, ať už pravidelně či nepravidelně. Od roku 1990 do roku 2006 bylo okroužkováno 6 839 ptáků v 77 druzích.

V rákosinách hnízdí nebo se při tažných cestách zastavuje například husa velká, kachna divoká, bukač velký, chřástal vodní, chřástal kropenatý, chřástal malý, rákosník velký, moták pochop a další. Rákosový porost poskytuje útočiště i pro mnoho druhů vážek a obojživelníků jako jsou čolek obecný a velký, blatnice skvrnitá nebo rosnička zelená. Výjimkou není ani užovka obojková.

Baroch tvoří kromě otevřené vodní hladiny slatinné louky s bohatou flórou a faunou. Ochranné pásmo tvoří 62 hektarů. Daří se zde světlomilným vodním rostlinám. V rezervaci lze najít například kruštíka bahenního, hadilku obecnou, ostřice, prstnatce, pupečníky obecné a řadu dalších rostlin.

Rezervaci Baroch je možné si prohlédnout z výšky

Přírodní rezervaci ze tří čtvrtin obklopuje Kunětický les, na východní straně kolem něj prochází silnice a leží pole. Rybník nemá žádný přítok, říká se mu Nebeský, protože závisí na dešťových srážkách.

Kolem přírodní rezervace Baroch vede naučná stezka s několika informačními tabulemi. Na nich zájemci poznají vše, co neviděli v samotné přírodě. Baroch je vzdálený jen pár kilometrů od Pardubic, přesto je poněkud zapomenutý. Je proto ideálním místem pro ty, kdo hledají klid, a ptačí zpěv je neruší.

autor: KSA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.