Příšovská homolka je nejjižnější sopkou Českého masivu. Ocitla se i ve znaku obce

20. duben 2018
Česko – země neznámá

U Příšova na severu Plzeňska se nachází jeden geologický unikát. Nejjižnější sopka českého masivu. Ve třetihorách sopka pohltila tehdejší les. Do dneška se z ní dochoval nenápadný kopeček, který na počátku minulého století ještě zčásti odtěžili cestáři. Povrch Příšovské homolky dodnes pokrývá vrstva sopečného popela.

Erupci podle geologů pravděpodobně způsobil styk vystupujícího magmatu se zvodnělými částmi permokarbonu. Forma povrchové sopečné exploze je podle nich v Českém masivu ojedinělá.

Už na počátku minulého století si nejen geologové uvědomovali, o jak vzácné území jde. První průzkumy prováděli už v roce 1911. Od roku 1933 je lokalita Příšovské homolky chráněná jako přírodní památka. Území se rozkládá na necelým půl hektaru. Díky specifickému sopečnému podloží se tu daří vzácným rostlinám a živočichům.

Při posledním sčítání botanikové napočítali na 150 druhů rostlin. Z nejvzácnějších to byl bodlák nicí a pcháč bezlodyžný. Živočišná říše je na Příšovské homolce také pěkně pestrá. Ač se to nezdá, svůj domov tu má na 110 druhů brouků.

Malá obec Příšov je na svoji sopku patřičně hrdá. Dokládá to i fakt, že ji má ve svém znaku. Příšovská homolka je volně přístupná a dostanete se na ni cestou z Příšova směrem na Nevřeň. Nenápadný kopeček odhalíte jen díky zelené cedulce označující přírodní památku.

autor: Pavel Halla
Spustit audio