Proč je ronovský most bílý? Podobu zřejmě ovlivnil Antonín Chittussi svým obrazem

23. srpen 2016
Česko – země neznámá

Ronov nad Sázavou leží necelé dva kilometry za Přibyslaví na Vysočině. Stéká se tam řeka Sázava s Losenickým potokem. Nad tímto soutokem jsou vybudované dokonce dva mosty. Jeden nový najdete na hlavní silnici, kolmo k němu stojí starý, středověký most, který byl ještě před několika lety čistě kamenný a neomítnutý. Dnes je hladký a bílý.

„Most je asi 32 metrů dlouhý, má tři nestejnoměrně velké oblouky a patří mezi deset nejstarších kamenných mostů v České republice,“ představuje ronovský most Anna Šauerová z informačního centra v Přibyslavi. Spousta historických pramenů uvádí, že přes most v Ronově přejel Jan Žižka z Trocnova. Pravda bude ale zřejmě jiná.

„Kdysi se tradovalo, že nejdřív dobyl hrad Ronov, a potom se pokusil dobýt Přibyslav,“ říká Anna Šauerová, a odkazuje na profesora Petra Čorneje, který se zabývá husitstvím. Při návštěvě Přibyslavi zmiňoval, že to nebyl Jan Žižka z Trocnova, ale nějaký jiný husitský vojevůdce.

Starý most v Ronově nad Sázavou má na pilířích proti proudu speciální hroty, které měly pomáhat rozbíjet led. Ne vždy se to ale podařilo. Velkou ránu dostal most v roce 2012. Tehdy řeka zamrzla a kry ho poškodily. Své přidaly i povodně a poslední tečkou byla nehoda zemědělce, který se s traktorem na mostě propadl. Rekonstrukce byla nevyhnutelná. Dnes má most zesílený povrch, který unese zemědělskou techniku a kvůli bezpečnostním předpisům i zvýšené kamenné zábradlí.

Pohled ze starého na nový ronovský most

Nejvýraznější změnou je ale povrch mostu. Do té doby byl neomítnutý s režnými kamennými stěnami. Dnes je hladký a bílý. „Za to může malíř Antonín Chittussi. Kdysi tu pobýval, namaloval tady několik obrazů a mimo jiné i tenhle most,“ říká s úsměvem Anna Šauerová. S nadsázkou dodává, že se asi mistrovi nechtělo malovat kameny. Jestli je to pravda, nebo byl most kdysi dávno opravdu omítnutý, necháme historikům. Pravda je, že jen několik měsíců po rekonstrukci nová omítka opadala. Dnes už je zase zpátky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.