Projděte se Údolím vimperských památek. Na naučné stezce okusíte centrum i periferii

15. únor 2018
Česko – země neznámá

V nadmořské výšce necelých 700 metrů leží šumavský Vimperk. Město vzniklo relativně pozdě, až za středověké kolonizace. Během staletí ho poznamenaly války i požáry, přesto v něm stojí celá řada památek. Nejvýznamnější spojuje naučná stezka Údolím vimperských památek.

Stezka začíná přímo před branou vimperského hradu na skalním ostrohu nad městem. Od ní pokračuje do mírného kopce k Haselburgu, předsunuté dělostřelecké baště z 15. století. V současnosti je Haselburg v soukromých rukou a veřejnost se do něho tedy nepodívá, přesto stojí za omrknutí aspoň zvenčí.

Od Haselburgu trasa více méně jenom klesá, až do horského údolí říčky Volyňky. Po cestě stezka míjí městskou Černou bránu a nemocnici, založenou už v 18. století. Za městem vede po lesních cestách ke dvěma technickým památkám, čtyřobloukovému železničnímu mostu Klášterecký viadukt a vodárně Solar z konce 19. století.

Trasa naučné stezky je dlouhá necelých osm kilometrů a ve městě je pohodlně schůdná i v zimě. Značí ji žlutobílé čtverce. Jen na začátku, v úsecích, kde splývá s dalšími turistickými trasami pro pěší a cyklisty, chybí přímé značení stezky. Jednotlivá zastavení v centru Vimperka jsou sice od sebe na dohled a najdete u nich informačními panely, pro jistotu si ale začátek trasy předem nastudujte z mapy.

autor: Filip Černý
Spustit audio