Projděte se Zvířecí stopou v Dlouhoňovicích. Společnost vám budou dělat dřevění tvorové

18. duben 2018
Česko – země neznámá

V obci Dlouhoňovice v Pardubickém kraji se zájemci mohou projít zajímavou naučnou stezkou. Tvoří ji okruh, který začíná u nádraží v Žamberku. Ale je možné začít i u Urbanovy studánky, od které se dá vystoupat na vyhlídkové místo a tam se pokochat pohledem na Orlické hory.

Cestou ovšem potkáte řadu vyřezávaných zvířat od Martina Petra. A to ve skutečné životní velikosti. Můžete si je prohlédnout, vyfotit a také se o nich dozvědět spoustu zajímavostí z naučných tabulí.

První naučné zastavení se nachází nedaleko Urbanovy studánky. A čeká na něm datel černý vyřezaný do kmene staré lípy. Řezbář Martin Petr navíc nelenil a vyřezal hned celou rodinku datlů.

Na každém zastavení navíc najdete naučnou tabuli, kde je mimo jiné i otázka. Například: „Čím se datel černý živí?“ Odpověď najdete pod otázkou, když otočíte plechové kolečko. A hned se dozvíte, že datel se živí larvami dřevokazného hmyzu a mravenci.

Cesta vede dál lesem do pěkného kopečka a po chvíli už uvidíte další zvíře, výra velkého. Sedí na větvi a vedle něj je dokonce jeho hnízdo. Kdo už v této části stezky bojuje s únavou, může se posadit na vyřezávaná sedátka ve tvaru hub a poslouchat toho, kdo přečte zajímavosti z naučné tabule o výru velkém.

Za dalším ohybem na vás vykoukne zajíc polní, opět krásná řezba Martina Petra. Samozřejmě že i o něm si můžete vše přečíst a také se podívat na fotografie. U každé tabule je také stopa toho kterého zvířete, aby si mohly zejména děti v zimě ve sněhu přečíst, kdo před nimi šel.

Výhledna na Orlické hory

Na rovince stojí další naučná tabule a vedle ní pták. Tentokrát se jedná o puštíka obecného, opět nastylizovaného na stromě. Kouzelný pohled se naskytne na ohromného divočáka, kterého doprovází devět malých selátek v proužkovaných pyžamkách. Poslední vyřezané zvíře na stezce představuje veverka.

Kousek od ní čeká turisty krásné vyhlídkové místo zapsané v knize rekordů. To proto, že se na vyhlídku nestoupá, ale naopak schází po třech schodech dolů. Kromě toho se můžete podepsat do vrcholové knihy, pokochat se výhledem na Orlické hory a okolí a v klidu sejít zpátky do Dlouhoňovic.

autor: BAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.