Průzkum brněnského podzemí odhalil sklepení domu mincmistrů

9. leden 2014
Česko – země neznámá

Mincmistrovský sklep či „Sklepení domu mincmistrů“ je označení historických sklepních prostorů, které byly objeveny při průzkumu brněnského podzemí v roce 1999. V roce 2007 byl sklep, který stával patrně pod domem mincmistra Bruna a později Mikuláše od Věže, zpřístupněn veřejnosti a o tři roky později k němu byly připojeny rekonstruované sklepy Nové radnice.

Vznikl tak velmi cenný sklepní komplex, který nabízí od roku 2010 expozici připomínající dnes již téměř zapomenuté řemeslo ražby mincí v Brně i na celé Moravě.

Mincmistrovský sklep či „Sklepení domu mincmistrů“ v Brně

Zároveň je připomínkou historického vývoje této městské lokality, a to od středověku až po současnost. Je zde představen vývoj Rybného trhu (forum piscium), dnešního Dominikánského náměstí, i existence a zánik původně gotické Královské kaple, která stála ještě začátkem 20. století ve spodní části Dominikánského náměstí.

Vzhledem k tomu, že se sklepní komplex nachází v prostorách Nové radnice, která dnes představuje sídlo správy metropolitního města, prezentuje expozice také historii i současnost města Brna.


Zvětšit mapu

Zdroj informací: Turistické informační centrum města Brna

Spustit audio